Wykonanie
Składniki300g
mąki pszennej16g
drożdży świeżych (lub 1 op. suszonych)200g
mleka3 łyżki
oleju1 płaska łyżka
cukruszczypta
soli1
jajko (do posmarowania)1 łyżka
mleka (do posmarowania)garść tartego
żółtego seraSposób przygotowaniaKrok 1
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłego
mleka. Dodajemy do
mąki wymieszanej z
solą i
cukrem. Następnie dodajemy
mleko i
olej. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na pół godziny-godzinę do wyrośnięcia.Krok 2
Ciasto dzielimy na 8 części i rozwałkowujemy na prostokątne placki. Na placku kładziemy wzdłuż
parówkę, zawijamy i nacinamy, ale nie do końca. Następnie wywijamy jedną cząstkę w lewo, druga w prawo i tak na zmianę żeby powstała "gąsiennica". Odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Krok 3Tak przygotowane
parówki smarujemy rozkłóconym jakiem z
mlekiem i posypujemy
serem. Całość możemy posypać
pieprzem. Pieczemy ok. 20 min. w 180°C do zrumienienia.