Wykonanie
Niedawno w Weekendowej Piekarni robiliśmy zrolowaną kanapkę zaproponowaną przez Olcika. Mojej rodzince bardzo zasmakowała, stwierdzili, że jest lepsza, niz pizza. Postanowiłam zrobić coś podobnego z ciasta, z którego zwykle robię pizzę i z typowymi pizzowymi dodatkami. Wykorzystałam pewien istotny szczegół tamtego przepisu – dosypałam
mąki do wyrośniętego ciasta i ponownie wyrobiłam, co ułatwiło zrolowanie.60 dkg
mąki pszennej30 g
drożdzyszklanka
mleka1/4 szklanki
oleju1
jajkołyżeczka
cukrułyżeczka
soliszynkaduszone
pieczarkiplastry
żółtego serapomidoryDrożdże roztarłam z
cukrem, dodałam trochę letniego
mleka, posypałam łyżką
mąki i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypałam pół kilo
mąki,
sól i wlałam wyrośnięty rozczyn. Dodałam
jajko,
olej , resztę
mleka i wymieszałam dokładnie. Wyrobiłam ciasto drewnianą łyżką, aż odstawało od brzegów miski. Postawiłam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( około pół godziny).Do wyrośniętego ciasta wsypałam resztę
mąki, wyrobiłam znowu, wyrzuciłam na omączony blat i rozwałkowałam na długość blachy.Posmarowałam ciasto
oliwą i położyłam na nim plastry
szynki,
sera, duszone
pieczarki i
pomidory. Zwinęłam w rulon i przerzuciłam na blachę. Zostawiłam 10 min w ciepłym miejscu, żeby podrosło.Piekłam w 200 C około pół godziny. Zrolowana pizza zniknęła błyskawicznie – jedliśmy ją posypaną
oregano i polaną
sosem pomidorowym. Smacznego !