Wykonanie
Jak tylko pojawiła się na blogu pinkcake zapowiedź akcji „Zielono mi” pomyślałam, że w końcu
będę miała znakomitą okazję, aby zrobić
kurczaka na zielono. Dzisiaj Dzień Św.
Patryka w Irlandii, zachęcam Was do poczytania nieco o Irlandii na blogu Ogr i Osiołek w Irlandii.

Przepis na tę potrawę autorstwa Roberta Sowy pochodzi z dodatku do Gazety Wyborczej „Kulinarny Atlas Lata” Nr 8 z 2005 r. Zmodyfikowałam nieco składniki np. u mnie zamiast
papryczki chili jest
chili w proszku. Nie miałam też świeżej
bazylii.
Groszek,
brokuły,
fasola szparagowa pochodzą z mrożonek.Składniki na 4 porcje:
filet z kurczaka2
cebule2 ząbki
czosnku10 dag
brokułów10 dag
zielonego groszku10 dag
zielonej fasolki szparagowej1
zielona papryka1/2 pęczka
natki1/2 pęczka
szczypiorku100 ml
białego winaduża
śmietana 18%1/2 łyżeczki
chiliłyżeczka
bazylii2
ziela angielskie1/2 łyżeczki
pieprzu2
listki laurowesóloliwa
Filet z kurczaka kroimy w grubą kostkę. Obsmażamy na łyżce
oliwy. Ja do przyrządzenia tej potrawy użyłam woka, którego dostałam na Gwiazdkę. To już nie pierwsza potrawa jaką w nim zrobiłam, ale pierwsza która mi smakujeZrobiłam niedawno danie chińskie –
krewetki z
imbirem i warzywami i niestety tylko Jacek się zajadałMoże to kwestia tego, że nie przepadam na
krewetkami i świeżym
imbirem… Ale wróćmy do
kurczaka na zielono. Do podsmażonego
mięsa dodajemy
listki laurowe, pokrojony w plasterki
czosnek, poszatkowaną w kostkę
cebulę i
paprykę oraz
fasolkę. Smażymy 10 minut i podlewamy
winem. Następnie dorzucamy
zielony groszek,
brokuły i
przyprawy. Przykrywamy i dusimy około 10 minut.

Warzywa powinny być dość miękkie, ale nie rozgotowane. Ja lubię lekko chrupiące. Teraz autor poleca zmiksować
śmietanę z
bazylią,
natką i
szczypiorkiem. Ja
bazylię dodałam już wcześniej, bo nie miałam świeżej i postanowiłam dolać stopniowo
śmietanę i dopiero na samym końcu posypać danie
zieleniną. I tak jest wystarczająco zielone, choć wiadomo, że zmiksowany sos nadał by mu jeszcze więcej zieleni.

To mój pierwszy post w ramach akcji „Zielono mi”. Mam w zanadrzu jeszcze kilka pomysłów