Wykonanie
Składniki:- 2 filety lub
polędwiczki z
dorsza,
mintaja- 1 puszka
zielonego groszku- 1/2 szklanki pokrojonych zielonych
oliwek- ok. 150ml
śmietany 18%- 1 ząbek
czosnku- 1
cebula- 100ml
białego wina- kilka ziaren
pieprzu- 2
liście laurowe- 3 ziarna
ziela angielskiego-
sól i
pieprz-
oliwa z oliwek- 1 łyżka posiekanego
koperkuSposób przygotowania:1. Do garnka wlewamy 2-3 szklanki
wody, wrzucamy ziarna
pieprzu,
ziela angielskiego,
liście laurowe, zagotowujemy. Dolewamy
wino, solimy, wkładamy
rybę i gotujemy ok. 5-8 min, aż będzie miękka. Gotową wyciągamy z
wody.2. Na
oliwie podsmażamy posiekaną
cebulę i
czosnek, następnie wrzucamy odsączony
groszek i
oliwki, chwilę smażymy. Na końcu mieszamy ze
śmietaną,
koperkiem, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Na talerz wykładamy sos
groszkowo-
oliwkowy oraz ugotowaną
rybę.