ßßß
Bardzo lubimy zasmażaną kapustęzarówno białą jak i czerwoną.Wspaniale komponuje się mięsemtworząc prawdziwy, domowy, polskiobiad. Dziś radośnie zapraszam nakolorową dobroć. Przepis wygrzebałam w jednym z moich pierwszych zeszytówkulinarnych. Sporządzam ją od czasudo czasu i zawsze wszystkim smakuje.Mała główka czerwonej kapusty,kieliszek czerwonego półwytrawnegowina, 15 dag rodzynek sułtańskich(niekiedy używam śliwek), 4 goździki, 4 jagody jałowca, 1 cytryna, 2 łyżki miodu, sól, pieprz.Kapustę umyłam, oberwałam wierzchnie liście i poszatkowałam. W głębokiej patelni rozgrzałamodrobinę oleju, włożyłam kapustę, zalałam winem. Dodałam rodzynki, goździki, jałowiec,świeżo utłuczony pieprz i sól. Gotowałam pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu.Cytrynę obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę i wraz z miodem włożyłam do kapusty.Ogrzewałam jeszcze kilka minut po czym wyłowiłam jałowiec i goździki. Tak przygotowanąkapustę można jeszcze zaciągnąć zasmażką, ja jednak tego nie praktykuję.Aromatyczną kapustę podałam z duszoną szynką w delikatnym sosie pietruszkowym.600 g szynki wieprzowej, marchewka, pietruszka, cebula, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy,sól, pieprz, chlust oleju, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki.Mięso opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w plastry. Krótko obsmażyłam na rozgrzanym oleju,zalałam wodą. Włożyłam obraną i umytą marchewkę, pietruszkę i cebulę. Dodałam liść laurowy,ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Dusiłam na maleńkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania wsypałam sól. Miękkie mięso wyjęłam, powstały wywar przecedziłam. Zagęściłam odrobiną mąkiziemniaczanej, wsypałam natkę pietruszki, doprawiłam jeszcze odrobiną soli i pieprzem.Potrawę ułożyłam na podgrzanych talerzach, przybrałam pestkami granatu i sałatą ozdobną.Bardzo smacznie polecam :)