Wykonanie

Bardzo lubimy zasmażaną
kapustęzarówno białą jak i czerwoną.Wspaniale komponuje się
mięsemtworząc prawdziwy, domowy, polskiobiad. Dziś radośnie zapraszam nakolorową dobroć. Przepis wygrzebałam w jednym z moich pierwszych zeszytówkulinarnych. Sporządzam ją od czasudo czasu i zawsze wszystkim smakuje.Mała główka
czerwonej kapusty,kieliszek czerwonego półwytrawnego
wina, 15 dag
rodzynek sułtańskich(niekiedy używam
śliwek), 4
goździki, 4
jagody jałowca, 1
cytryna, 2 łyżki
miodu,
sól,
pieprz.
Kapustę umyłam, oberwałam wierzchnie liście i poszatkowałam. W głębokiej patelni rozgrzałamodrobinę
oleju, włożyłam
kapustę, zalałam
winem. Dodałam
rodzynki,
goździki,
jałowiec,świeżo utłuczony
pieprz i
sól. Gotowałam pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu.
Cytrynę obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę i wraz z
miodem włożyłam do
kapusty.Ogrzewałam jeszcze kilka minut po czym wyłowiłam
jałowiec i
goździki. Tak przygotowaną
kapustę można jeszcze zaciągnąć zasmażką, ja jednak tego nie praktykuję.Aromatyczną
kapustę podałam z duszoną
szynką w delikatnym sosie
pietruszkowym.600 g
szynki wieprzowej,
marchewka,
pietruszka,
cebula, 2 ziarna
ziela angielskiego,
liść laurowy,
sól,
pieprz, chlust
oleju, 3 łyżki posiekanej
natki pietruszki.
Mięso opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w plastry. Krótko obsmażyłam na rozgrzanym
oleju,zalałam
wodą. Włożyłam obraną i umytą
marchewkę,
pietruszkę i
cebulę. Dodałam
liść laurowy,
ziele angielskie i
pieprz ziarnisty. Dusiłam na maleńkim ogniu do miękkości. W połowie gotowania wsypałam
sól. Miękkie
mięso wyjęłam, powstały
wywar przecedziłam. Zagęściłam odrobiną
mąkiziemniaczanej, wsypałam
natkę pietruszki, doprawiłam jeszcze odrobiną
soli i
pieprzem.Potrawę ułożyłam na podgrzanych talerzach, przybrałam pestkami
granatu i
sałatą ozdobną.Bardzo smacznie polecam :)