Wykonanie
Kuchnia niemiecka wbrew pozorom jest bardzo zróżnicowana. Postawiłam jednak na coś, co od razu skojarzyło mi się z niemiecką kuchnią. Pieczona
szynka z warzywami, w aromatycznej marynacie, z pysznym sosem. Oczywiście jest to dość luźne nawiązanie do tradycyjnego bawarskiego dania. Zapewniam, że pyszna interpretacja. Przepis zgłaszam do durszlakowego konkursu z
marką Roleski. Konkurs „Podróże Pani R.” znajdziecie na Facebooku na profilu Roleski: http://www.facebook.com/Roleski Udział w nim może wziąć każdy, wystarczy
mieć pomysł!Pieczeń po bawarsku podałam z pszennymi, drożdżowymi bułeczkami ugotowanymi na parze- są idealne do zbierania pysznego sosu.

Składniki:1 i ½ kg
szynki wieprzowej ze skórą4
marchewki2
pietruszki2 białe
cebule1
czerwona cebula3 ząbki
czosnku3 łyżki płynnego
mioduŁyżka
goździków330ml
jasnego piwaMarynata:3 łyżki
musztardy francuskiej RoleskiŁyżeczka
soliŁyżeczka
pieprzuZąbek
czosnku3 ziarenka
ziela angielskiego3
listki laurowe2 łyżeczki mielonego
kminku

Wykonanie:Zaczynamy od zrobienia marynaty.
Musztardę mieszamy z
solą,
pieprzem,
kminkiem i
czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodajemy
ziele angielskie i
listki laurowe i bardzo dokładnie nacieramy
mięso.
Szynkę zostawiamy w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.Do naczynia żaroodpornego wlewamy
piwo. Wkładamy
szynkę, skórą do dołu, i pieczemy w 180 st opniach przez godzinę.W tym czasie obieramy
marchewkę,
pietruszkę i obie
cebule, myjemy i kroimy w grube talarki.
Czosnek zostawiamy w łupince.Po godzinie pieczenia wyjmujemy naczynie z piekarnika.
Szynkę odwracamy skórą do góry. Nacinamy
ostrym nożem w kratkę, dokładnie smarujemy
miodem. I w nacięcia wtykamy
goździki. Do naczynia, obok
szynki, wrzucamy przygotowane warzywa i ząbki
czosnku.Pieczemy w 180 stopniach przez kolejną godzinę.


