Wykonanie
Ulubiona zupa wielu osób...dzieci za nią przepadają...2 podudzia drobiowe/6 skrzydełek/1 pierś1/2 szklanki
kaszy jęczmiennej7
młodych marchewek3
suszone grzyby2
ziemniakiwłoszczyzna (np. kawałek
selera,
pietruszki)
natka pietruszki1
cebulaolejliście laurowe,
ziele angielskiesól,
pieprzPodudzia myjemy i wkładamy do wrzątku, gotujemy przez kilka minut, zbieramy ewentualne szumowiny z wierzchu.W tym czasie
cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni.Do garnka dodajemy przepłukaną
kaszę,
ziemniaki pokrojone w kostkę,
marchewki w całości, kawałek
selera i
pietruszki, namoczone
grzyby, podsmażoną
cebulkę,
ziele angielskie i
liście laurowe. Gotujemy około 15-20 min.Wyjmujemy miękkie
marchewki i kroimy w plasterki oraz
mięso (kroimy na kawałki) i z powrotem wrzucamy do zupy.Doprawiamy
solą i
pieprzem, posypujemy posiekaną
natką pietruszki.