Wykonanie
Pełnoziarniste naleśniki z lekką nutą
pomidorową, do tego farsz z mielonej
wołowiny z
kukurydzą,
czerwoną fasolką i
chilli.
Składniki (na ok 8 naleśników):Naleśniki:1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej2
jajkałyżeczka
soliok 0,4 litra
mlekaok 0,1 l pulpy pomidorowej (lub np. 1 łyżka
koncentratu pomidorowego)ok łyżeczka mielonej
papryki w proszku1,5 łyżki
oliwyFarsz:500 g
mięsa mielonego (ja użyłam
wołowiny, ale może być np. wieprzowo-wołowe)200 g
kukurydzy z puszki200 g
czerwonej fasoli z puszki1
czerwona papryka2
czerwone cebule2
papryczki chilli z pestkami2 ząbki
czosnkuok 250 ml pulpy pomidorowej (albo
pomidorów z puszki w
soku pomidorowym)
sól,
pieprz, słodka i
ostra papryka (odrobina),
suszone oregano, suszona
bazylia do smaku
olej do smażenia (ok 2 łyżki)do podania: starty ulubiony
serPrzygotowanie:Naleśniki: Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
jajka,
sól,
pomidory oraz
paprykę w proszku i
oliwę. Stopniowo dodajemy
mleko i dokładnie mieszamy (najlepiej rózgą, żeby nie było grudek). Ciasto powinno być dość rzadkie. Możliwe, że będzie trzeba dodać więcej, lub mniej
mleka, dlatego należy wlewać je stopniowo. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy
olejem (ja smaruję kawałkiem ręcznika papierowego nasączonym w
oleju, żeby na patelni nie było zbyt dużo tłuszczu), ew. jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, nie trzeba tłuszczu. Wlewamy po łyżce wazowej ciasta, rozprowadzamy i smażymy kolejno naleśniki, aż do skończenia ciasta. Naleśnik należy przewrócić na druga stronę kiedy na powierzchni pojawią się kanaliki i z drugiej strony smażyć krócej. Jeśli chcemy, żeby naleśniki pozostały ciepłe, należy po usmażeniu, je przykryć.Farsz:
Cebulkę,
paprykę,
czosnek i
chilli pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać
olej, wsypać
cebulę i smażyć kilka minut, aż się zeszkli. Dodać
czosnek,
papryczkę chilli i zwykłą
paprykę, chwilę posmażyć. Dodać
mięso mielone, i dokładnie wymieszać. Dodać trochę
soli i
przyprawy. Smażyć
mięso, rozbijając je
łopatką na mniejsze części, żeby nie było dużych grudek, aż będzie ścięte z zewnątrz. Dodać
pomidory, wszystko zagotować. Przykryć i dusić ok 15 minut. Następnie dodać
czerwoną fasolę i
kukurydzę i smażyć jeszcze kilka minut, żeby
woda odparowała i cały sos być gęsty.Składanie: Rozkładamy naleśnik na talerzu, dodajemy ok 2-3 łyżki farszu, posypujemy
startym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kilka minut, aż
ser się roztopi i wszystko będzie ciepłe. Jeśli nie chcemy nagrzewać piekarnika, można też podgrzać to np. w opiekaczu, ew w mikrofali. Jeśli naleśniki nadal są ciepłe, a
ser roztopi się pod wpływem gorącego farszu można podawać od razu.