Wykonanie
Tradycyjne danie kuchni włoskiej to spaghetti z klopsikami w
sosie pomidorowym, ja dodatkowo wzbogaciłam sos o pieczoną
paprykę i odrobinę ostrości. Uwielbiam pieczoną
paprykę! Moim zdaniem wzbogaca każde danie i jest naprawdę słodka i pyszna.
Składniki (na 4 porcje):400 g mielonej
wołowiny (można również użyć
mielonego mięsa drobiowego)1
jajko500 ml passaty pomidorowej (lub
pomidorów z puszki)2
czerwone papryki2 łyżeczki ostrej pasty z
papryki*2 świeże
pomidory1
marchewka1
czerwona cebula3-4 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwekok 350 g suchego
makaronu spaghetti (ja użyłam pełnoziarnistego)
sól,
pieprz1 płaska łyżeczka
płatków chili lub
pieprzu caynneok 1 łyżka
suszonego oreganook 1 łyżka suszonej
bazyliiok 1 łyżka słodkiej mielonej
paprykiświeżo tarty
parmezan i świeże listki
bazyli jako dodatek* jeśli nie macie tej pasty, możemy po prostu użyć
papryczki chili posiekanej wraz z pestkamiPrzygotowanie:W piekarniku pieczemy
paprykę (ok 20 minut, 180 stopni), aż będzie miękka i może być nawet lekko czarna skórka. W międzyczasie
mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy
jajko, łyżeczkę
płatków chilli,
sól i
pieprz, dokładnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Formujemy drobne pulpeciki i odkładamy na talerz (może być lekko podsypany
mąką, żeby się nie przykleiły). Odkładamy do lodówki.
Paprykę od razu po wyjęciu z piekarnika zawijamy szczelnie w folię aluminiową i odkładamy aż przestygnie chwilę.
Czerwoną cebulę siekamy drobno,
marchewkę ścieramy na tarce. Na dużej patelni rozgrzewamy
oliwę z oliwek, dodajemy
cebulę i
marchewkę i smażymy kilka minut aż składniki się zeszklą. Następnie dodajemy posiekany, lub przeciśnięty przez praskę
czosnek, smażymy chwilkę (
czosnek nie może się zrumienić) i zalewamy wszystko passatą
pomidorową. Dokładnie mieszamy, dodajemy
przyprawy,
sól, zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu, żeby sos lekko odparowywał. W tym czasie
paprykę wyjmujemy z folii i obieramy (skórka powinna dość łatwo odchodzić), kroimy w kostkę i dodajemy do sosu. To samo robimy ze świeżymi
pomidorami – zalewamy wrzątkiem, czekamy chwilę, aż skórka zacznie odchodzić, obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do sosu. Dodajemy również pastę
paprykową lub posiekaną
papryczkę chili i ew. przyprawiamy jeszcze do smaku. Na tym etapie do sosu dorzucamy klopsiki, układamy je delikatnie na wierzchu sosu i nie mieszamy ich dopóki się nie zetną, żeby się nie rozpadły. Sos przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu. W tym czasie przygotowujemy
makaron (wg przepisu na opakowaniu), gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pulpeciki z sosem można zamieszać delikatnie kilka
razy. Kiedy
makaron będzie gotowy odcedzamy go, dodajemy do sosu (jeśli sos zrobił się zbyt gęsty, można dodać kilka łyżek
wody z gotowania
makaronu) i wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy. Spaghetti podajemy posypane świeżo startym
parmezanem i przybrane listkiem
bazylii.