Wykonanie
Oto moja kolejna propozycja do „Naleśnikowej Soboty” Slyvvi .
Tym razem postawiłam na ostrzejsze smaki. Naleśniki zawsze robię takie same, zmieniam tylko nadzienia. Przypomniałam sobie, że dawno nie robiłam naleśników z nadzieniem meksykańskim. Ostatnio jak mieszkaliśmy w Warszawie, a już przecież od roku jesteśmy znów w Łodzi. Miałam akurat pyszną
wołowinkę z ostatniego rosołu!Składniki na ciasto naleśnikowe:500 ml
mleka200 ml
wody gazowanejok. 300 g
mąki3
jajkaszczypta
soliSkładniki na farsz:500 g
gotowanej wołowiny (ew. mielonej surowej)2
czerwone cebulepapryka czerwonapapryka chilliziarna z 2
kolb kukurydzy (ew. puszka
kukurydzy)
czerwona fasola z puszki4
pomidory3 łyżki
koncentratu pomidorowegopieprz,
sólSmażymy naleśniki. I zaraz zabieramy się za farsz. Jeśli mamy
wołowinę mieloną smażymy ją na patelni. Ja miałam gotowaną, więc zmieliłam ją w malakserze. Podsmażamy drobno pokrojoną
cebulę i
słodką paprykę. Mieszamy z
mięsem. Dodajemy
kukurydzę (u mnie gotowaną 10 minut),
fasolę, pokrojone w kostkę
pomidory bez skórki oraz 3 łyżki koncentratu. Zamiast tych dwóch składników można użyć
pomidorów krojonych z puszki. Na samym końcu dodajemy zmiksowaną lub bardzo drobno posiekaną
papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku. Całość mieszamy zagotowujemy.
Gdy lekko ostygnie możemy nadziewać naleśniki. Ja smarowałam połówkę naleśnika farszem, składałam placek na pół i jeszcze raz na pół, czyli w tzw. kopertęZ podanej ilości składników wyjdzie ok. 10 naleśników.Naleśniki te dodaję nie tylko do akcji Naleśnikowa Sobota, ale także Paprykujemy 2 oraz mojej Warzywa psiankowate.