ßßß
Tym razem postawiłam na ostrzejsze smaki. Naleśniki zawsze robię takie same, zmieniam tylko nadzienia. Przypomniałam sobie, że dawno nie robiłam naleśników z nadzieniem meksykańskim. Ostatnio jak mieszkaliśmy w Warszawie, a już przecież od roku jesteśmy znów w Łodzi. Miałam akurat pyszną wołowinkę z ostatniego rosołu!Składniki na ciasto naleśnikowe:500 ml mleka200 ml wody gazowanejok. 300 g mąki3 jajkaszczypta soliSkładniki na farsz:500 g gotowanej wołowiny (ew. mielonej surowej)2 czerwone cebulepapryka czerwonapapryka chilliziarna z 2 kolb kukurydzy (ew. puszka kukurydzy)czerwona fasola z puszki4 pomidory3 łyżki koncentratu pomidorowegopieprz, sólSmażymy naleśniki. I zaraz zabieramy się za farsz. Jeśli mamy wołowinę mieloną smażymy ją na patelni. Ja miałam gotowaną, więc zmieliłam ją w malakserze. Podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i słodką paprykę. Mieszamy z mięsem. Dodajemy kukurydzę (u mnie gotowaną 10 minut), fasolę, pokrojone w kostkę pomidory bez skórki oraz 3 łyżki koncentratu. Zamiast tych dwóch składników można użyć pomidorów krojonych z puszki. Na samym końcu dodajemy zmiksowaną lub bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość mieszamy zagotowujemy.
Gdy lekko ostygnie możemy nadziewać naleśniki. Ja smarowałam połówkę naleśnika farszem, składałam placek na pół i jeszcze raz na pół, czyli w tzw. kopertęZ podanej ilości składników wyjdzie ok. 10 naleśników.Naleśniki te dodaję nie tylko do akcji Naleśnikowa Sobota, ale także Paprykujemy 2 oraz mojej Warzywa psiankowate.