Wykonanie
Przepis dla Vee, która zażyczyła sobie coś latynopochodnego. Mam nadzieję, że to może być (: "prawie", bo oryginalnie enchiladas robi się z
sosem pomidorowym za którym my nie przepadamy, więc jest bez. Nadrabiamy za to
serem. Ten przepis jest na cztery głodne osoby, my to pewnie będziemy jedli dwa dni ;)Składniki na farsz:- Puszka
czerwonej fasoli- Puszka
kukurydzy- 0,5kg
mięsa wołowego mielonego- Kostka
mozzarelli 300g (tylko część będzie do farszu, większość do posypania)-
Przyprawy -
chili,
czerwona papryka,
sól,
pieprz,
czosnek granulowany- Kilka
pomidorów suszonych (dodaliśmy, bo nie mieliśmy normalnych, normalnie skroiłabym ze dwa
pomidory zwykłe)- Trzy
cebule (u mnie - czerwona)Składniki na naleśniki:- 1
jajko-
mleko-
mąka- szczypta
soliKoszt: ok. 25złWykonanie:Kroimy
cebulę w półplasterki. Podsmażamy/podduszamy ją na dużej patelni podlewając lekko
wodą aż się zeszkli. Wrzucamy
mięso, i dusimy ok. pół godziny. Dodajemy wypłukaną
fasolę,
kukurydzę, doprawiamy porządnie. Nie żałujemy
pieprzu i
papryki czerwonej,
chili dorzucamy do smaku - w zależności od tego jak pikantną chcemy wersję, podobnie z
czosnkiem. Pod koniec, gdy farsz już będzie gotowy, trzemy do niego ok. 1/4 naszej
mozzarelli i mieszamy, aż
ser zacznie się ciągnąć - dzięki niemu farsz się będzie elegancko kleił, i nie wypadnie nam z naleśników.W tak zwanym międzyczasie smażymy naleśniki, dokładnych proporcji nie podam, bo zawsze robię na oko ;) Znam ludzi którzy robią naleśniki zastępując połowę
mleka wodą, znam takich którzy lubią z większą ilością
jajek..co komu pasuje.Blachę wykładamy papierem albo folią do pieczenia, i składamy naleśniki - na naleśnika nakładamy dwie łyżki farszu, i zakładamy skrzydełko z jednej, a później z drugiej strony. Naleśniki układamy dość ciasno. Posypujemy wszystkie, złożone naleśniki resztą startej
mozzarelli, i wstawiamy do nagrzanego do ok. 150 stopni piekarnika na ok. 10-15 minut, aż
ser się rozpuści a naleśniki lekko przypieką, a następnie wsuwamy.