ßßß Cookit - przepis na Kukrydziana tarta z meksykańskim farszem

Kukrydziana tarta z meksykańskim farszem

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju kukurydzianego (Biolevita)
1 jajko
3/4 szklanki wody
szczypta soli
Farsz
1 papryka (czerwona)
1 cebula (duża)
1 puszka pomidorów (razem z zalewą)
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli czerwonej
6 plastrów szynki
2 garście żółtego sera (startego na drobnych oczkach)
chilli w proszku
sól, pieprz
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Farsz
Krok 1
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni z odrobiną oleju. Paprykę pokroić w kosteczkę i dorzucić do smażącej się cebuli. Zalać zalewą z pomidorków i dusić 10 mi, aż papryka trochę zmięknie. Dorzucić pomidorki, kukurydzę i fasolę. Doprawić na ostro. Smażyć jeszcze kilka minut. Zestawić z ognia do przestygnięcia.
Ciasto
Krok 2
Do miski wsypać mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodać szczyptę soli. Wbić jajko i wlać olej. Zamieszać łyżką. Wlać pół szklanki wody i zagniatać. Jeśli ciasto nie będzie dość elastyczne dodać jeszcze wody. Wyrobić gładkie, sprężyste ciast. Podzielić na dwie równe części i uformować kule.
Krok 3
Ciasto włożyć na 0 , 5 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć jedną porcję ciasta i rozwałkować na kształt okrągłego placka.
Krok 4
Formę do tarty nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć formę ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5 min.
Krok 5
Po 5 minutach wyjąć blaszkę i na ciasto wyłożyć połowę przygotowanego wcześniej farszu. Na wierzch położyć kilka kawałków szynki i posypać startym serem.
Piec 20 minut w 180 st. C.
Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta i pozostałym farszem.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/04/7507/kukurydziana-tarta-z-meksykanskich-farszem