Wykonanie
SkładnikiSpód2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki kukurydzianej3 łyżki
oleju kukurydzianego (Biolevita)1
jajko3/4 szklanki
wodyszczypta
soliFarsz1
papryka (czerwona)1
cebula (duża)1 puszka
pomidorów (razem z zalewą)1 puszka
kukurydzy1 puszka
fasoli czerwonej6 plastrów
szynki2 garście
żółtego sera (startego na drobnych oczkach)
chilli w proszku
sól,
pieprzzioła prowansalskieSposób przygotowaniaFarszKrok 1
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na patelni z odrobiną
oleju.
Paprykę pokroić w kosteczkę i dorzucić do smażącej się
cebuli. Zalać zalewą z
pomidorków i dusić 10 mi, aż
papryka trochę zmięknie. Dorzucić
pomidorki,
kukurydzę i
fasolę. Doprawić na ostro. Smażyć jeszcze kilka minut. Zestawić z ognia do przestygnięcia.CiastoKrok 2Do miski wsypać
mąkę kukurydzianą i pszenną. Dodać szczyptę
soli. Wbić
jajko i wlać
olej. Zamieszać łyżką. Wlać pół szklanki
wody i zagniatać. Jeśli ciasto nie będzie dość elastyczne dodać jeszcze
wody. Wyrobić gładkie, sprężyste ciast. Podzielić na dwie równe części i uformować kule.Krok 3Ciasto włożyć na 0 , 5 godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć jedną porcję ciasta i rozwałkować na kształt okrągłego placka.Krok 4Formę do tarty nasmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą. Wyłożyć formę
ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 5 min.Krok 5Po 5 minutach wyjąć blaszkę i na ciasto wyłożyć połowę przygotowanego wcześniej farszu. Na wierzch położyć kilka kawałków
szynki i posypać
startym serem.Piec 20 minut w 180 st. C.Tak samo postąpić z drugą porcją ciasta i pozostałym farszem.