ßßß Cookit - przepis na Meksykański kociołek

Meksykański kociołek

nazwa

Wykonanie

Tak właściwie, to miały być moje pierwsze, prawdziwe burritos. Choć placki tortilli goszczą u mnie na stole bardzo często w przeróżnych wariacjach, nigdy jeszcze nie zrobiłam tej tradycyjnej wersji- na ostro, z papryką, kurczakiem i czerwoną fasolą. Zakupiłam składniki dzień wcześniej, bo wiedziałam że w Boże Ciało, nic ze sklepu nie dostane. Zadowolona, że w końcu robię wyczekiwane danie, zabrałam się do pracy.
Ok, farsz już gotowy. Mmmm... jaki dobry. Teraz tylko przełożyć go na placki, posypać serem... ojej, jak to nie ma tortilli ?! przegrzebałam szafkę kilka razy- bezskutecznie. Do tego wszystko zamknięte. Robić własne? Krzyk siostry, kiedy będzie obiad, bo umiera z głodu, odwiódł mnie od tego pomysłu. Ale czy tak dobry farsz potrzebuje dodatku tortilli? Szybko dorzuciłam jeszcze trochę mięsa i fasoli, co by uczynić go bardziej sycącym, i tak otrzymałam meksykański kociołek ;)
Składniki(na 2 porcje)
-pół piersi z kurczaka
-pół puszki pomidorów
-pól puszki czerwonej fasoli
-mała puszka( u mnie ta 140-garmowa, można dać pół dużej) kukurydzy
-pół dużej papryki
-mała cebula
-2 małe garście tartego, żółtego sera
-czosnek, chili, sól i pieprz do smaku
Kurczaka doprawiamy, podsmażamy na patelni razem z pokrojoną cebulą i papryką. Gdy się zarumienią, dodajemy pomidory, zmniejszamy ogień i czekamy aż odparują i sos zgęstnieje. Następnie doprawiamy czosnkiem, chili, solą i pieprzem( potrawa powinna byc ostra ;). Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydze, podsmażamy jeszcze 2, 3 minuty. Przekładamy Danie na talerze, posypujemy tartym serem i umieszczamy na pól minuty w mikrofali lub nagrzanym piekarniku (do rozpuszczenia się sera).
Oczywiście można podać w tortilli ;D
Źródło:http://walnut-kitchen.blogspot.com/2012/06/meksykanski-kocioek.html