Wykonanie
Chowder to dość znana zupa, jest ona bardzo treściwa. Na talerzu znajdują się
ziemniaki oraz kawałki ryb i
owoce morze zalane delikatnym
wywarem na bazie głów i ości ryb oraz
mleka. Wszystko to sprawia, że jest ona idealna na zimne dni, syci oraz rozgrzewa. Zupę tą można przygotowywać na różne sposoby, np. z
boczkiem lub też z
marchewką. Oto mój pomysł. Zupa wyszła wyjątkowo fotogeniczna, dlatego też wrzucam dużo zdjęć.
Składniki (dla 4 osób):
200 g filetu z
łososia norweskiego bez skóry i ościokoło dwie garście
małży100 g
kukurydzy (ja użyłam z puszki, ale może być też surowa)3
ziemniaki1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy1 łyżka
masła2 gałązki świeżego
tymiankukilka listków
natki pietruszki1
listek laurowyok 0,75 ml
bulionu rybnego*ok 0,25 ml
mleka2 łyżki
śmietany (minimum 30%)
sól,
pieprz*można użyć
bulionu z kostki, jeśli nie znajdziemy kostki
rybnej można dodać warzywną oraz np. dodać łyżkę
sosu rybnego, w ostateczności można użyć też po prostu
wody. Przepis na
bulion rybny jest jednak dosyć prosty. Potrzebujemy głowy i kręgosłupa z jednej
białej ryby (ja użyłam z dorady), do tego jedną
marchewkę,
selera,
cebulę oraz
pora,
listek laurowy do smaku. Wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą aż zakryjemy składniki i gotujemy aż warzywa będą miękkie (ok 40 minut), doprawiamy
solą,
pieprzem i odcedzamy, aby uzyskać sam płyn (warzywa zdążyły już oddać mu cały swój smak).
Przygotowanie:W garnku o dość grubym dnie rozgrzewamy
oliwę z
masłem. Siekamy drobno
cebulkę, wrzucamy do garnka i chwile smażymy, aż się zeszkli. Siekamy
czosnek.
Ziemniaki obieramy i kroimy w dość drobną kostkę. Do garnka dodajemy
czosnek, mieszamy, następnie dodajemy
ziemniaki. Wrzucamy też
listek laurowy i
tymianek. Jeśli używamy surowej
kukurydzy należy odkroić nasiona od kolby i wrzucić do zupy. Wszystko należy chwile podsmażyć (ok 2 minuty), następnie zalać wszystko
bulionem i
mlekiem. Gotować pod przykryciem ok 15-20 minut (aż
ziemniaki nie zmiękną). W międzyczasie pokroić
rybę w dość dużą kostkę.
Małże – otwarte
małże należy wyrzucić, zamknięte dokładnie umyć i oczyścić. Kiedy
ziemniaki będą już prawie miękkie, zupę należy zblendować, ale nie całkowicie. Trzeba zblendować jedynie ok 1/3 objętości zupy – nada jej to gęstszą konsystencję, ale będziemy
mieli w niej również kawałki
ziemniaków i
kukurydzy. Można też odlać 1/3 zupy zmiksować i wlać z powrotem do garnka. Po tym zabiegu dorzucamy
rybę i
małże, oraz
kukurydzę, jeśli używamy tej z puszki. Przykrywamy i gotujemy ok 5 minut, aż
małże się otworzą a
łosoś nie będzie surowy. Doprawiamy wszystko
solą i
pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
śmietanę, dokładnie mieszamy i podajemy posypane
natką pietruszki. Uwaga! Mule które się nie otworzyły należy wyrzucić.