Wykonanie
Uwielbiam Portugalię za obfitość ryb i
owoców morza. Tutejsze supermarkety i targowiska kuszą nie tylko różnorodnością i dużym wyborem towaru, ale także niską ceną darów oceanu. Dzisiejszy przepis i zdjęcia powstały jeszcze przed moim wyjazdem. Aczkolwiek właśnie teraz korzystam z okazji i przygotowuję je częściej niż podczas pobytu w Polsce. Przepis na to pyszne danie dostałam od Paulinki, która przygotowała je na obiad z okazji moich urodzin. :) Przygotowanie tej potrawy nie zajmie Wam dużo czasu, ale efekt jest znakomity, więc to idealny wybór na niezapowiedzianą wizytę gości, spotkanie z przyjaciółką lub romantyczną kolację we dwoje.
Składniki:500 g
małży nowozelandzkich *1 szklanka półsłodkiego,
białego wina1 pęczek
natki pietruszki1 duża
cebula2 ząbki
czosnku2
liście laurowe½ puszki
pomidorówkilka ziaren
pieprzu2 stołowe łyżki
masła lub
oliwysól*
małże mrożone, z połową muszli, w opakowaniach po 0,5-1 kg są dostępne w niektórych supermarketachPrzygotowanie:W dużym rondelku rozgrzewamy
masło lub
oliwę, wrzucamy
cebulę i szklimy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek. Następnie dorzucamy
małże,
liście laurowe oraz
pieprz. Całość podlewamy
winem i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodajemy
pomidory i grzejemy do momentu, aż
pomidory się rozpadną. Z
małży możemy usunąć muszle i pozostawić samo
mięso, ale nie jest to konieczne. Na koniec dodajemy posiekaną
natkę pietruszki oraz
sól do smaku. Danie serwujemy w głębokich talerzach, najlepiej z dodatkiem
pieczywa.Smacznego!