Wykonanie
Lubicie
owoce morza? Zatem ta wersja Wam posmakuje!
Składniki:2 - 3 kg muszligłówka
czosnku2
szalotki2
cebuleduży pęczek
natki pietruszki,
liść laurowy,
estragon½ szklanki
oliwy, (lub 50 gr
masła),
sól (odrobina),
pieprz, (1 świeży
pomidor – opcja)2 szklanki
białego wina dobrej jakości lub rosół (lub pół na pół)Przygotowanie:Muszle umyć, oskrobać nożem wapienne narosty na każdej muszelce oraz wyjać wodorosty. Umyte powinny czekać na gotowanie przykryte
lodem.Gotować w dużym garnku.
Czosnek pokroić w plasterki,
cebulki poszatkować i rzucić na rozgrzaną
oliwę lub
masło. Wrzucić muszelki, zamieszać drewnianą łyżką, dolać
wino, część
pietruszki i inne
zioła. Gotować pod przykryciem na dużym ogniu 10 min, aż się mule pootwierają. Można jeść od razu, można też ostudzić i powyjmować
mięsko z muszelek i przechowywać w sosie, w którym się gotowały.Wspaniałe ze świeżą
bagietką albo ze spaghetti al dente.Wystarczy ugotować spaghetti al dente, przełożyć do dużej misy i zalać mulami, posypać
pietruszką.Muli, które się same nie otworzyły nie należy jeść, gdyż prawdopodobnie to są te mule,które się na nas obraziły i pragną wrocić do morza…