Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
seler 700 gramów
masło 20 gramów
cebula 1 sztukrosół drobiowy 300 mililitrów
liść laurowy 1 sztuk
tymianek 1 gałązki
sól według uznania
mleko 200 mililitrów
masło 20 gramów
śmietana 150 mililitrów
natka pietruszki 0,5 pęczekWykonanie:Oczyszczone 200g
selera zetrzeć na tarce, z blanszować we wrzątku i odłożyć. Oczyszczone 500g
selera pokroić w kostkę, udusić z posiekana
cebulą na
maśle, podlać rosołem, dodać
listek laurowy oraz
tymianek. Przykryć i gotować ok. 25 minut do miękkości. Wyjąć listek i
tymianek.
Seler zmiksować, dodać
mleko oraz
masło i wymieszać. Dolać
śmietanę i posolić do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać więcej
mleka lub rosołu. Udekorować posiekaną
natką pietruszki oraz z blanszowanym
selerem.Uwagi:Krem
selerowy można też udekorować
bita śmietaną i
czerwonym pieprzem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaZupyZupy weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: