ßßß Cookit - przepis na Selerowa zupa krem z ziołami

Selerowa zupa krem z ziołami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
seler 700 gramów
masło 20 gramów
cebula 1 sztuk
rosół drobiowy 300 mililitrów
liść laurowy 1 sztuk
tymianek 1 gałązki
sól według uznania
mleko 200 mililitrów
masło 20 gramów
śmietana 150 mililitrów
natka pietruszki 0,5 pęczek
Wykonanie:
Oczyszczone 200g selera zetrzeć na tarce, z blanszować we wrzątku i odłożyć. Oczyszczone 500g selera pokroić w kostkę, udusić z posiekana cebulą na maśle, podlać rosołem, dodać listek laurowy oraz tymianek. Przykryć i gotować ok. 25 minut do miękkości. Wyjąć listek i tymianek. Seler zmiksować, dodać mleko oraz masło i wymieszać. Dolać śmietanę i posolić do smaku. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolać więcej mleka lub rosołu. Udekorować posiekaną natką pietruszki oraz z blanszowanym selerem.
Uwagi:
Krem selerowy można też udekorować bita śmietaną i czerwonym pieprzem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Zupy
Zupy weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9772/Selerowa-zupa-krem-z-ziolami