Wykonanie

Składniki:2 spore
bakłażanyoliwa z oliweksólNadzienie400 g
mięsa mielonego (u mnie chuda
wołowina)1 duża
czerwona cebula2 ząbki
czosnku300 ml passaty pomidorowej, albo
pomidorów z puszkiłyżka
oliwy z oliwek1/3 szklanki
kaszy jaglanejPrzyprawy:
słodka papryka (do smaku, u mnie około 2-3 łyżeczki)
ostra papryka (u mnie
płatki chilli, około 3 łyżeczki)1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki
cynamonususzone oreganosól,
pieprzBeszamel1 łyżka
masła1 łyżka
mąkiokoło 1-1.5 szklanki
mlekasólgałka muszkatołowaodrobina
startego seraPrzygotowanie :Zaczynamy od
bakłażana: Piekarnik na 180 stopni.
Bakłażana myjemy, wycieramy, przekrajamy na pół, następnie kroimy delikatnie miąższ w kostkę (ale nie do końca, ale tak żeby nie uszkodzić skórki).
Bakłażana skrapiamy dokładnie
oliwą z oliwek, oprószamy
solą, wkładamy do naczynia żaroodpornego skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut, aż
bakłażan zmięknie.Farsz: W międzyczasie:
Kaszę gotujemy, tak żeby była lekko twardawa.
Oliwa na patelnie, rozgrzewamy.
Cebula w kostkę i smażymy aż się zeszkli, następnie dodajemy posiekany
czosnek i
przyprawy: kumin,
kolendrę,
cynamon,
papryki ostrą i słodką oraz
oregano. Kiedy
przyprawy zaczną pachnieć dodajemy
mięso oraz odrobinę
soli. Smażymy, aż
mięso lekko się podsmaży. Następnie zalewamy wszystko
sosem pomidorowym i dusimy przez około 15-20 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy
kaszę i w razie czego jeszcze doprawiamy do smaku. Sos powinien być dość gęsty.Beszamel : W garnuszku roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy powoli
mleko i mieszamy cały czas (najlepiej trzepaczką). Beszamel powinien być średnio gęsty, na koniec dodajemy
sól i
gałkę muszkatołową do smaku.Kiedy
bakłażany się upieką, wyjmujemy je z piekarnika i delikatnie wyjmujemy miąższ łyżka, tak żeby została skórka z odrobiną miąższu. Wyciągnięty miąższ siekamy i dodajemy do sosu
mięsnego. Następnie powstałym farszem nadziewamy skórki
bakłażanów (czubato)Wszystko polewamy beszamelem i posypujemy odrobiną
sera. Pieczemy w piekarniku, 180 stopni około 25-30 minut.

