Wykonanie
Nigdy nie byłam wielką fanka
ostrego jedzenia, jednak zmieniło się to w ostatnim czasie. Podczas mojego pobytu w Stanach odkryłam, że kuchnia meksykańska jest tu bardzo bardzo popularna. Owszem, wiedziałam wcześniej, że w regionach graniczących z Meksykiem wszyscy objadają się kuchnią Tex-Mex, ale nie sądziłam, ze w Georgii, która przecież do Meksyku ma trochę daleko, ta kuchnia będzie królowała! Jest cała masa restauracji, knajpek, barów serwujących potrawy
rodem z
kraju tequili. I tak oto odkryłam, że pikantne jedzenie nie tylko pali w gardło i sprawia, że mam katar, ale może być również przyjemneZa to
ostre papryczki i różnego rodzaju ostre sosy nie są dodatkami dla szaleńców, ale na prawdę mają swoje unikalne smaki i dodają daniom aromatu, a nie tylko pikanterii. Dodatkowo zauważyłam też, że kuchnia meksykańska może być bardzo zdrowa, pełnoziarniste tortille lub
ryż oraz duża ilość warzyw sprawiają, że na takie dania można sobie pozwolić całkiem często. Nawet w sieciówce (Chipotle) dostałam burrito po brzegi wypełnione właśnie warzywami z dodatkiem
mięsa i
brązowego ryżu. Nigdy nie przepadałam też za świeżą
kolendrą i unikałam jej jak ognia, ale okazuje się, że do smaków meksykańskich pasuje ona doskonale! Połączenie aromatów
chilli,
limonki oraz
kolendry – pycha!

Proponuję wam więc danie, które jest swojego rodzaju
miksem różnych dań.Po pierwsze zaczynamy od
ostrego sosu, na bazie
kolendry,
ostrych papryczek i
soku z limonki – ja używam go jako marynaty do
kurczaka, ale normalnie podaje się tego typu sos nawet do maczania naczosów, albo obok dania, jeśli chcemy, żeby było
bardziej pikantne. Jednak uwaga! Ten
sos jest na prawdę bardzo ostry (oczywiście możemy zrobić łagodniejszą wersję i pominąć papryczkę habanero).Kolejną rzeczą jest sos na bazie
pomidorów i
czerwonej cebuli. Co prawda nie spotkałam się w żadnej knajpie z dokładnie takim sosem, ale to trochę moja własna interpretacja 😉 Oczywiście często spotykane składniki to
kukurydza,
czarna fasola oraz
pomidory, które są dodawane do
ryżu w różnych postaciach. Postanowiłam je połączyć w jeden, pikantny i aromatyczny sos warzywny.Meksykańska kuchnia nie może obyć się bez znanego wszystkich guacamole! W większości knajp występuje w najprostszej możliwej postaci –
awokado +
sok z limonki +
sól. Oczywiście można zrobić różne kombinacje dodając np. posiekanej
ostrej papryczki czy nawet posiekane świeże
pomidory. Ja pozostawiłam swoje guacamole łagodne i dodałam jedynie
czerwonej cebuli dla smaku oraz dla chrupkości. Doskonale komponuje się ono z pozostałymi,
ostrymi składnikami dania.Całą potrawę podałam z
brązowym ryżem. Jednak możemy również użyć np. tortilli (pszennych, kukurydzianych, pełnoziarnistych, jak wolimy). Dobrymi dodatkami do dań meksykańskich jest również kwaśna
śmietana – łagodzi nasze podniebienie po ostrych smakach, oraz starty
żółty ser. Możemy podać z
boku również naczosy – czipsy kukurydziane.Kuchnia meksykańska ma to do siebie, że jest bardzo kolorowa i urozmaicona. Dlatego też polecam ją np. na przyjęcia. Goście nakładają sobie ulubionych składników oraz zawijają w tortille. Plusem jest też to, że stosunkowo łatwo przygotować większe porcje.

Składniki: na około 4 porcjeokoło 750 g
piersi z kurczakaOstry sos (marynata do
kurczaka)1
papryczka jalapeno (bez pestek)1 papryczka habanero bez pestek (w wersji łagodniejszej pominąć)pęczek świeżej
kolendry2 łyżki
oliwy z oliweksok z 1.5
limonki1 spory ząbek
czosnkusól do smaku
Sos pomidorowy z warzywami1 kolba / puszka
kukurydzyokoło 250 g siekanych
pomidorów (mogą być z puszki w
sosie pomidorowym, lub passata pomidorowa, lub świeże)2/3
czerwonej cebuli1
papryczka jalapeno (użyłam z pestkami)1 szklanka ugotowanej
czarnej fasolki (można dać z puszki, można zastąpić
czerwoną fasolą)1 łyżeczka kuminu w proszkuokoło 1-2 łyżeczki
suszonego oregano1 łyżka
oleju roślinnegosol do smakuSzybkie guacamole1/3 sporej
czerwonej cebuli2
awokadosok z 1/2
limonkisol do smakuDodatki:
brązowy ryż lub tortille lub
chipsy nachosświeża
kolendraewentualnie kwaśna
śmietana,
starty serPrzygotowanie:Ostry sos: Wszystkie składniki miksujemy na gładki sos. Doprawiamy do smaku.
Kurczak:
Kurczaka kroimy na filety, lekko rozklepujemy. Marynujemy w około 1/3
ostrego sosu. (Pozostała część sosu możemy przechowywać w lodówce i dodawać do innych dań oraz marynat).
Mięso zostawiamy w marynacie nie dłużej niż na godzinę, gdyż
sok z limonki zacznie ścinać
białko oraz
kurczak zbyt mocno przejdzie
ostrym smakiem.
Kurczaka smażymy na patelni albo najlepiej na patelni grillowej, po kilka minut z obu stron (jeśli nie mamy nie przywierającej patelni można dodać trochę
oleju roślinnego do smażenia).
Sos pomidorowy: Na patelnię wlewamy trochę
oleju roślinnego, dodajemy posiekaną w piórka
czerwoną cebulę i smażymy kilka minut aż
cebula się zeszkli. Dodajemy kumin,
oregano i trochę
soli. Następnie dodajemy
pomidory, pokrojoną w talarki
papryczkę jalapeno,
kukurydzę oraz
fasolkę. Wszystko dusimy na wolnym ogniu do czasu aż
cebula zmięknie i smaki się połączą (około 15 minut).Guacamole:
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, wrzucamy do miseczki, dodajemy
sok z cytryny i odrobinę
soli.
Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, następnie miąższ. Dorzucamy do miseczki i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Uwaga: Do guacamole najlepiej jest włożyć pestkę z
awokado – wtedy sos zachowa swój piękny zielony kolor.Składanie: W mojej wersji: ugotowałam
brązowy ryż wg przepisu na opakowaniu (z reguły gotuje się go bardzo długo, więc wstawiłam go już na początku przygotowywania dania), dodałam usmażonego
kurczaka,
sos pomidorowy z warzywami oraz guacamole. Posypałam wszystko świeżą
kolendrą. Jest tutaj doskonały kontrast ostre – łagodne oraz ciepłe – zimne (gdyż wszystkie składanki serwujemy gorące poza guacamole). Jednak wy możecie użyć innych dodatków do dania. Polecam eksperymentowanie!

