Wykonanie

Zrobiłam je na babskie spotkanie. Mamy taki rytuał.Z piątką wspaniałych babeczek systematycznie oglądamy "Sex w wielkim
mieście";-)Na takie seanse każda z nas ma coś przygotować, aby gospodynię odciążyć.Na ostatnim zapodałam meksykańskie taco z
kurczakiem.Myślę, że smakowało dziewczynom:-)Każda sama nadziewała jak chciała i ile chciała:-)Wystarczy przygotować dodatki, muszle taco podgrzać w piekarniku( na odwróconej formie do muffinek fajnie się trzymają) i danie gotowe:-)

Składniki:muszle taco (po 1-2 na osobę),2
piersi z kurczaka,1 łyżka
oleju,1 papryczka Chipotle w czerwonym sosie adobo (wędzona
papryka chilli w
sosie pomidorowym),
przyprawy:
sól, wędzona
słodka papryka, kumin,
oregano,
czosnek w proszku,salsa:2
pomidory,pół pęczka
kolendry,1
cebula czerwona,papryczka Jelpeno,0,5
limonki,
oliwa,
sól,guacamole:1
avocado,0,5
limonki,0,5
czerwonej cebuli,kilka gałązek
kolendry,1 ząbek
czosnku,0,5
pomidora,1 łyżka
śmietany,
sól,+
sałata lodowa lub inna,
śmietana kwaśna,
starty ser cheddar (niekoniecznie).Przygotowanie:
Mięso pokroić w paski, dodać wszystkie
przyprawy w uznania i posiekaną papryczkę Chipolte, wlać
olej. Wymieszać i odstawić na minimum 0,5h. Gdy
mięso odstawimy, żeby się przegryzło należy przygotować dipy.
Avocado obrać, rozdrobnić widelcem, dodać
sok z limonki,
kolendrę i
pomidora obranego ze skórki i pestek, pokrojonego w drobną kosteczkę,
czosnek, posiekaną
cebulę,
oliwę,
śmietanę. Doprawić do smaku. Do salsy obrać
pomidora, pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki. Doprawić.
Mięso obsmażyć na patelni, a muszle taco ułożyć stabilnie na odwróconej formie do muffine k i podgrzać w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C. Nadziewać dodatkami:
mięsem, guacamole,
sałatą i salsą. Na wierzchu polać odrobiną kwaśnej
śmietany i można posypać
serem.