ßßß
Scroll down for recipe in EnglishPolędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami(4 porcje)Składniki na polędwiczkę:1 łyżka oliwy z oliwek500 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w większe kawałki1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę250 ml wytrawnego cydru300 ml bulionu drobiowego½ łyżeczki suszonej szałwii (lub łyżeczkę posiekanej świeżej)75 ml śmietany 18%2 jabłka, pokrojone w ósemki4 łyżki zamrożonego groszkuSkładniki na chrupiące ziemniaki:400 g ziemniaków, pokrojonych w grubą kostkę2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki100 g bułki tartej (lub panko)100 g cheddara, startego (lub innego ulubionego sera żółtego)sól i pieprzPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 170 oC.W głębokiej patelni przystosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej olej i włóż wieprzowinę. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj cebulę, zmniejsz ogień do średniego i smaż do zeszklenia, przez ok. 5 minut.Włóż czosnek i smaż przez kolejną minutę, po czym wlej cydr i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj przez kilka minut, a następnie dodaj bulion wraz z szałwią. Ponownie doprowadź całość do wrzenia, przykryj patelnię i włóż do piekarnika na 90 minut. Jeżeli nie posiadasz takiej patelni, przełóż do naczynia do zapiekania. Mieszaj od czasu do czasu, ewentualnie dolej trochę wody jeżeli zawartość stanie się za gęsta.W celu przygotowywania ziemniaków, umieść je w garnku, zalej zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut i odcedź.Po 90 minutach zapiekania zwiększ temperaturę do 190 oC, wyjmij polędwiczkę z piekarnika, wymieszaj ze śmietaną i włóż jabłka i groszek. Dopraw jeżeli to konieczne.Odcedzone ziemniaki włóż do miski, wymieszaj z oliwą. pietruszką, bułką tartą, serem, dopraw solą i pieprzem do smaku, po czym wyłóż na wieprzowinę. Umieść całość ponownie w piekarniku i piecz przez 20-25 minut, do zarumienienia.Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients for creamy pork:1 tbsp olive oil500 g pork tenderloin, chopped into bite size chunks1 onion, peeled and chopped2 cloves of garlic, peeled and crushed250 ml dry cider300 ml chicken or vegetable stock½ tsp dried sage75 ml double cream2 apples, sliced into wedges4 tbsp frozen peasIngredients for crumble topping:400 g potatoes, chopped into bite sized chunks2 tbsp olive oil1/2 tsp parsley100 g breadcrumbs100g mature cheddar cheese, grated (or other cheese)salt and pepperPreparation:Preheat your oven to 170 oC.In a casserole dish or deep pan, heat up the oil and add the pork. Cook on a high heat for a few minutes, then add the onions, turn the heat down to medium and cook for 5 minutes, until translucent.Add the garlic and cook for a further minute, add in the cider and bring to the boil. Cook for a couple of minutes, then add in the stock and sage. Bring back to bubbling, place a lid on and put in the oven for 90 minutes. Check on it every so often to give it a stir and make sure it’s not going dry, add some water if needed.Place the potatoes in a pan, cover with cold water, bring to the boil and then simmer for 10 minutes and drain.Once the pork has been in the oven for 90 minutes, take it out and stir in the cream, apple slices and peas and turn your oven up to 190 oC.Place your potatoes in a bowl and pour over the olive oil and mix. Add in the parsley, breadcrumbs, cheese and salt and pepper, mix and spoon it on top of your pork. Place back in the oven uncovered and cook for 20-25 minutes until the topping is golden brown.Take out of the oven and rest for 5 minutes before serving.Enjoy!
Share the post "Polędwiczka zapiekana w kremowym sosie z jabłkami / Creamy pork tenderloin baked with apples"


