ßßß
Źródło: KuchniaSkładniki:2 ziemniaki1 por (tylko biała część)1 średnia cebulaoliwa do smażenia3/4 l bulionu drobiowego1/2 l kwaśnej śmietany 18% (dałam połowę mniej 30% bo taka mi się nie waży)4 łyżki startego chrzanu (dałam ze słoiczka)2 półsłodkie jabłkaWarzywa obrać. W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć pokrojone w kostkę cebulę z posiekanym porem, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, chwilę smażyć. Zalać bulionem, zagotować. Gotować 25 minut, pod koniec włożyć obrane jabłka oraz chrzan. Gotować jeszcze 10 min. Zdjąć z ognia i dokładnie zmiksować. Postawić z powrotem na ogniu i dodać śmietanę. Zagotować. Podawać z kiełkami rzodkiewki.Smacznego:)