Wykonanie
Share the post "Pappardelle z
mięsem,
pieczarkami i
chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and
chilli"Są takie chwile, kiedy gotowanie jest ostatnią rzeczą na jaką mam ochotę, szczególnie po męczącym dniu w pracy. Niestety głodne towarzystwo domaga się czegoś konkretnego na ząb, więc trzeba zebrać resztki sił i zabrać się do dzieła. W takich sytuacjach zawsze ratują mnie potrawy z
makaronem, nie ma chyba nic prostszego i szybszego:) Dziś proponuję pappardelle w stylu trochę azjatyckim, z
mięsem mielonym,
pieczarkami, warzywami i zielonymi
papryczkami chilli. Niezwykle przyjemne i łatwe danie dla rodziny w tygodniu. Polecam!
Scroll down for recipe in English(4-5 porcji)Składniki:500 g
makaronu pappardelle lub innego ulubionego2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego5-6
pieczarek pokrojonych w plasterki1
marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę1/2
cebuli, pokrojonej w kostkę1 średniej wielkości
por, pokrojony w plasterki1 pęczek
dymki (2-3 szt.), posiekane, jasne i zielone części oddzielone od siebie5 ząbków
czosnku, drobno posiekane1 szklanka
bulionu drobiowego450 g
mielonego mięsa wieprzowego (lub innego ulubionego)3/4 szklanki
mleka150 g
koncentratu pomidorowego3 łyżki pasty z
papryki chilli (lub 1/2 łyżeczki mielonego
chilli)2 łyżki
sosu sojowego1 łyżka
cukru2-3 zielonych
papryczek chilli, pokrojonych w plasterki w plasterkach
sól i
pieprz do smaku1 łyżka uprażonego na suchej patelni
sezamuPrzygotowanie:Ugotuj
makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.Na dużej patelni rozgrzej
olej, wrzuć
pieczarki i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj
marchewkę,
cebulę biała,
pora, i białe części
dymki, po czym podsmaż do zeszklenia
cebuli i zarumienienia reszty warzyw. Dodaj
czosnek i smaż przez kolejne kilka minut.Następnie wlej 1/4 szklanki
bulionu, dokładnie wymieszaj. Włóż do patelni
mięso i kolejne 1/2 szklanki
bulionu mieszając i rozdrabniając
mięso. Dopraw
solą i
pieprzem, po czym smaż około 8 minut aż
mięso przestanie być surowe i wmieszaj posiekane
chilli.Wlej
mleko, zwiększ ogień i gotuj aż połowa odparuje. Dodaj
koncentrat pomidorowy, pastę
chilli,
sos sojowy,
cukier, i resztę
bulionu. Smaż aż sos zacznie gęstnieć, przez 5-7 minut. Dopraw jeżeli to konieczne.Zdejmij danie z ognie, wmieszaj
makaron i podawaj posypane
sezamem i zieloną częścią
dymki.Smacznego!
English versionPappardelle with meat, mushrooms and
chilli(4 – 5 servings)Ingredients:500 g pappardelle or other pasta2 tbsp extra virgin
olive or canola oil5-6 mushrooms, sliced1 carrot, diced1/2 onion, diced1 medium-sized leek, sliced1 bunch green onions, chopped, white and green parts separated5 cloves of garlic, minced1 cup chicken stock450 g ground
pork3/4 cup milk150 grams tomato paste3 tbsp hot pepper paste2 tbsp soy sauce1 tbsp sugar2-3 green chiles, slicedsalt and pepper, to taste1 tbsp toasted
sesame seeds, for garnishInstructions:Cook pappardelle according to package directions, drain, then set aside.Heat oil in large skillet and sauté mushrooms until browned. Add diced carrots, white onion, leeks, and white parts of green onions, then sauté until soft and translucent or slightly browned. Add garlic and sauté for a couple
more minutes.Add 1/4 cup of chicken stock and stir. Add ground meat and
pour in 1/2 cup
more of stock while stirring. Season with salt and pepper and cook for about 8 minutes or until is cooked through and stir in green chiles.Stir in milk and cook until half of liquid has evaporated. Add tomato paste, hot pepper paste, soy sauce, sugar, and remaining chicken stock, and continue to cook until sauce has started to thicken (about 5-7 minutes). Adjust seasoning to taste.Turn off heat, add cooked pasta and toss to combine. Garnish with toasted
sesame seeds and remaining green onions, and
serve.Enjoy!
Share the post "Pappardelle z
mięsem,
pieczarkami i
chilli / Pappardelle with meat, mushrooms and
chilli"