Pyszna pieczeń w domowym wydaniu, z bogactwem warzyw- idealna na danie główne, jak też po wystudzeniu jako wędlina. Polecam!Składniki:· 1,5 kg mielonego mięsa (karkówka + łopatka wieprzowa)· 3 żółtka· 2 bułki namoczone w mleku i odciśnięte z nadmiaru płynu· 1 duży por· 1 duża cebula· 300 g marchewki startej na tarce o dużych oczkach· 500 g pieczarek· sól· pieprz· olej rzepakowy do smażenia i posmarowania wierzchu pieczeni· 3 łyżki oleju rzepakowego do mięsnego farszu· ząbek czosnkuNa dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy drobno posiekaną cebulę i pora, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy na złoty kolor starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Dodajemy do marchewki. Do mielonego mięsa dodajemy namoczone bułki oraz przygotowane warzywa.. Dodajemy żółtka, 3 łyżki oleju rzepakowego. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią do uzyskania jednolitej masy. Mięsną masę przekładamy do dwóch silikonowych keksówek. Wierzch wygładzamy olejem rzepakowym. Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Pieczeń możemy podawać na ciepło pokrojoną w grube plastry lub po wystudzeniu jako wędlinę. Smacznego!