Wykonanie
Karczek w innym wydaniu, ale tak smaczny, że mniam mniam... :)Składniki:-ok. 1 kg
karkówki-ok. 1/2 kg
mięsa mielonego-4
pieczarki-3
cebule-3
marchewki-2 duże ząbki
czosnku-1 czerstwa
bułka-1
jajko-
sól,
pieprz,
przyprawa barbecue,
olejKarkówkę kroimy w plastry a
czosnek w drobną kosteczkę.
Plastry
mięsa rozbijamy dłonią, przyprawiamy
solą,
pieprzem i
czosnkiem.
Jedną
cebulę i
pieczarki kroimy w drobną kosteczkę.Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy
cebulkę.Dodajemy
pieczarki, przyprawiamy
sola i
pieprzem i smażymy do odparowania sosu.Studzimy.
Do
mielonego mięsa dodajemy odciśniętą
bułkę,
jajko i podsmażone
pieczarki.Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i
solą.
Na plaster
karkówki nakładamy farsz, składamy na pół a brzegi spinamy wykałaczką.
Marchewkę kroimy w plasterki,
cebulę w ćwierćplasterki.
Na rozgrzanym
oleju obsmażamy z obu stron nasze składańce i przekładamy je do naczyniażaroodpornego.Na pozostały
olej wrzucamy
marchewkę z
cebulą i podsmażamy do zeszklenia.Przekładamy na
mięso, przykrywamy naczynie.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 50 minut.Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywy.
Pięknie upiekło się.
Możemy jeść obiadek z dowolną surówką.
Smacznego!