Wykonanie
Pamiętam jak mama kiedyś przygotowywała nam takie
pieczarki.Wcześniej nie jadło się takich potraw, a przepis - pomysł na takie powiedzmy kotleciki, był raczej nieznany. Z biegiem lat
pieczarki zagościły na naszym
stole nie tylko w soboty i niedziele, ale stały się potrawą powszednią.Składniki:10-15 szt większych
pieczarek1 duża
cebulaok 0,5 kg
mielonego mięsasól,
pieprz1
jajko1 czerstwa
bułka - ale nie musi byćPrzygotowanie:Myjemy
pieczarki, odrywamy nóżki,obieramy z nówek puszek i z kapelusza wydrążamy delikatnie blaszki. Wszystko myjemy. Nóżki kroimy na drobne kwadraciki, takie żeby ładnie wmieszały się w
mięso. Wrzucamy do
mięsa. Kapelusze od środka posypujemy delikatnie
solą i
pieprzem. Do
mięsa dorzucamy
jajko, posiekaną
cebulkę,
sól i
pieprz według uznania. Mieszamy wszystko. Takim farszem napełniamy kapelusze
pieczarek, nie za dużo, zeby nie były zbyt napełnione. Wyrównuję równo z kapeluszem, dociskam i uklepuję.Następnie takie
pieczarki obtaczam w roztrzepanym jajeczku (również tu dosypuje troch
soli i
pieprzu ale to tylko odrobinkę). Następnie obtaczam w
bułce tartej i smażę na małej patelni , na głębokim tłuszczy, na najmniejszym palniku i na najmniejszym ogniu aż sie zarumienią z obu stron.Smacznego. Ania Qulinarna