Wykonanie
Czas na ucztę. Wreszcie upragniony urlop, trochę więcej czasu, więc
pora przyrządzićcoś specjalnego o wyjątkowym smaku.Na nasze roladki potrzebujemy
udka z kurczaka (mogą być z kostką lub wyfiletowane) --ok 12 sztuk..My swoje wyfiletujemy sami.Musimy też przygotować:-0,5 kg
mielonego mięsa wieprzowego-4
marchewki-2
jajka-2 suche
bułki-
cebulę-
przyprawy-
olejDeskę owijamy folią spożywczą, układamy udka skórką do dołu, dociskamy folią i tłuczemy.
Rozbite posypujemy
przyprawą do kurczaka i naszą
mieszanką przypraw barbecue.
Układamy na półmisku i pozostawiamy na czas przygotowania farszu.
Odciskamy namoczone
bułki, wbijamy do nich
jajka, dodajemy delikat do
mięs do smaku,dokładamy
mięso mielone i wyrabiamy na jednolitą masę.Na każdy płat udka nakładamy
mielone mięso do 2/3 długości płata, kładziemy pasek
surowej marchewki i zwijamy roladkę. Spinamy wykałaczką i odkładamy na półmisek z
olejem i
przyprawami.
Cebulę i
marchewką kroimy w plasterki.
Smażenie czas rozpocząć.Udka muszą się zrumienić a wtedy zdejmujemy je z patelni na półmisek.
Na pozostały tłuszcz wędruje
marchewka z
cebulką, ale tylko na chwilę, bo gdy tylko się zeszkli przekładamy ją do naczynia żaroodpornego.
Z roladek usuwamy wykałaczki, układamy roladki na
marchewce w naczyniu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 180 st. C.Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy pokrywę, aby roladki ładniesię zapiekły.
Gotowe.
Smakują rewelacyjnie i nie przypominają w smaku zwykłych pieczonych
udek z kurczaka.Warto się trochę nagimnastykować dla tych doznań
smakowych.Można podawać np. z frytkami i zestawem sałatek. W naszym zestawie jest surówka z
białej kapusty, z
kiszonego ogórka i wielowarzywna.Smacznego!