ßßß Cookit - przepis na Zupa koperkowa z pulpecikami

Zupa koperkowa z pulpecikami

nazwa

Wykonanie

Moje dzieci bardzo lubią wszelkiego rodzaju krupniki. Odrobina kaszy w zupie gwarantuje zjedzenie całej porcji bez marudzenia. Im grubsza kasza, tym lepsza. Najbardziej smakuje im pęczak. Ja jestem trochę w opozycji – lubię zupy typu krem, a krupniku zmiksować się nie da;) Może gdyby kaszę ugotować oddzielnie, zmiksować zupę i dodać kaszę... Zastanowię się jeszcze nad tą koncepcją. Na razie zupa koperkowa w tradycyjnym wydaniu.
Składniki:
marchew – 4 szt.
ziemniaki – 3 szt.
seler – 1/3 szt.
cebula – 1 szt.
por – ok. 5 cm
koperek – 3 pęczki
pęczak – 4 łyżki
przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Pulpeciki:
mięso mielone – 400 gram
½ suchej bułki
1 jajko
przyprawy
Warzywa kroimy w kostkę. Ja selera i pora gotuję w całości – dzieci i tak wybierają z talerza, jeśli pokroję. Koperek siekamy, kłącza można zostawić w całości, związać je i ugotować w zupie. Będzie jeszcze bardziej koperkowa. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i dodajemy pęczak. Pęczak powinien gotować się około 13 minut.
Mięso mielone (najlepiej pomieszać 1:1 wieprzowe i drobiowe) mieszamy z jajkiem, namoczoną i odciśniętą bułką, częścią posiekanego koperku i przyprawami (sól, pieprz, ewentualnie jakaś przyprawa do mięsa). Nie dodajemy bułki tartej, masa powinna być trochę luźniejsza niż na kotlety. Formujemy małe pulpeciki, takie żeby zmieściły się na łyżce. Doprowadzamy zupę do wrzenia i wrzucamy do niej pojedynczo pulpeciki. Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut. Przyprawiamy do smaku. Posiekany koperek najlepiej dodawać już do talerza.
Jeśli chcemy nadać zupie trochę bardziej intensywnego smaku, to cebulę można zeszklić na niewielkiej ilości oleju i podsmażyć trochę pulpeciki przed wrzuceniem ich do zupy.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2012/12/zupa-koperkowa-z-pulpecikami.html