Wykonanie
Moje dzieci bardzo lubią wszelkiego rodzaju krupniki. Odrobina
kaszy w zupie gwarantuje zjedzenie całej porcji bez marudzenia. Im grubsza
kasza, tym lepsza. Najbardziej smakuje im pęczak. Ja jestem trochę w opozycji – lubię zupy typu krem, a krupniku zmiksować się nie da;) Może gdyby
kaszę ugotować oddzielnie, zmiksować zupę i dodać
kaszę... Zastanowię się jeszcze nad tą koncepcją. Na razie zupa koperkowa w tradycyjnym wydaniu.
Składniki:
marchew – 4 szt.
ziemniaki – 3 szt.
seler – 1/3 szt.
cebula – 1 szt.
por – ok. 5 cm
koperek – 3 pęczkipęczak – 4 łyżki
przyprawy:
sól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskiePulpeciki:
mięso mielone – 400 gram½ suchej
bułki1
jajkoprzyprawyWarzywa kroimy w kostkę. Ja
selera i
pora gotuję w całości – dzieci i tak wybierają z talerza, jeśli pokroję.
Koperek siekamy, kłącza można zostawić w całości, związać je i ugotować w zupie. Będzie jeszcze bardziej koperkowa. Zalewamy
wodą, dodajemy
przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut i dodajemy pęczak. Pęczak powinien gotować się około 13 minut.
Mięso mielone (najlepiej pomieszać 1:1 wieprzowe i drobiowe) mieszamy z
jajkiem, namoczoną i odciśniętą
bułką, częścią posiekanego
koperku i
przyprawami (
sól,
pieprz, ewentualnie jakaś
przyprawa do mięsa). Nie dodajemy
bułki tartej, masa powinna być trochę luźniejsza niż na kotlety. Formujemy małe pulpeciki, takie żeby zmieściły się na łyżce. Doprowadzamy zupę do wrzenia i wrzucamy do niej pojedynczo pulpeciki. Delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu jeszcze 5 minut. Przyprawiamy do smaku. Posiekany
koperek najlepiej dodawać już do talerza.Jeśli chcemy nadać zupie trochę bardziej intensywnego smaku, to
cebulę można zeszklić na niewielkiej ilości
oleju i podsmażyć trochę pulpeciki przed wrzuceniem ich do zupy.