ßßß Cookit - przepis na Frittata bolognese

Frittata bolognese

nazwa

Wykonanie

Składniki:
300 g makaronu trzykolorowego
250 g mięsa mielonego
1 średnia cebula
2 małe marchewki
500 g przecieru pomidorowego
4 jajka
przyprawy: sól, pieprz, bazylia
olej (do smażenia)
Sposób wykonania
Cebulę kroję w drobną kostkę, marchewkę ścieram na dużych oczkach tarki. Podsmażam na oleju. Dodaje mięso mielone i smażę razem. Następnie dodaje przecier pomidorowy i doprawiam do smaku. W tym czasie gotuje makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy sos będzie gotowy dodajemy do niego jajka, natkę oraz przygotowany makaron. Całość bardzo dokładnie mieszam. Przekładam do tortownicy lub naczynia żaroodpornego i zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i odstawiam na kilka minut, a dopiero później wyjmuje z naczynia
Źródło:http://gotujejakmasterchef.blogspot.com/2015/03/frittata-bolognese.html