ßßß
Składniki:3/4 kg mięsa mielonego (pół na pół wołowo-wieprzowe lub drobiowe)4 jajkapół szklanki bułki tartej1 duża cebulaolejprzyprawy3 jajka ugotować na twardo.Cebulę pokroić drobno, zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu, gorącą dodać do mięsa, wbić jedno jajko, dodać odrobinę gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszać.Wsypać bułkę, polać gorącą woda i wymieszać na jednolitą masę. Posolić. Jeszcze raz wymieszać (najlepiej ręką).Połowę masy włożyć do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy, w to lekko wcisnąć jajka i przykryć resztą mięsa.Wierzch można przybrać podsmażoną cebulką lub pieczarkami lub posypać na przykład słodką papryką w proszku.Piec w temp. 160-170 stopni, 45-60 min.