ßßß
Obowiązkowa pozycja na Bożonarodzeniowym i Wielkanocnym stole. Bardzo podzielna i łatwa w przygotowaniu. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami. Można podawać na ciepło i zimno.Składniki:1 kg piersi kurczaka500 g mięsa mielonego200 g pieczarek2 jajka1 bułka czerstwa1 cebula2 ząbki czosnkusłodka i ostra paprykasólpieprzPierś z kurczaka umyć i pokroić w plastry. Lekko rozbić. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na cebuli. Bułkę namoczyć i odcisnąć. Mięso mielone wymieszać z pieczarkami, bułką, jajkami i przyprawami. Dodać przeciśnięty czosnek. Płaty mięsa rozłożyć na folii spożywczej na kształt prostokąta. Natrzeć przyprawami. Rozłożyć farsz i zawinąć. Owinąć bawełnianą nitką. Piec w piekarniku około 90 minut, podlewając co jakiś czas tworzącym się sosem.