Wykonanie
Aromatyczna od świeżego
rozmarynu,ogromnej ilości
koperku oraz skarmelizowanego
szczypiorku, przygotowana na zdrowym tłuszczu -
oleju rzepakowym - idealna na czas, kiedy nasze przydomowe ogródki czy też kuchenne parapety uginają się od świeżych
ziół .
Olej rzepakowy, jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego polecam go do zastosowania w tej potrawie- nie tylko do smażenia
szczypiorku, ale także jako dodatek do
mięsnego farszu. Już nieduża ilość tego
oleju pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie- zadba o odpowiedni poziom cholesterolu, sprawną pracę
serca i mózgu.Składniki:· 1,5 kg
mielonego mięsa (
karkówka +
łopatka wieprzowa)· 3
jajka· 2
bułki namoczone w
mleku i odciśnięte z nadmiaru płynu· 2 duże pęczki
szczypiorku· 2 duże pęczki
koperku· garść igiełek
rozmarynu·
sól·
pieprz·
olej rzepakowy do smażenia i posmarowania wierzchu pieczeni· 3 łyżki
oleju rzepakowego do
mięsnego farszu· świeży
rozmaryn na wierzch do dekoracjiNa dobrze rozgrzanym
oleju rzepakowym podsmażamy drobno posiekany
szczypiorek.
Koperek i igiełki
rozmarynu drobno siekamy.Do
mielonego mięsa dodajemy namoczone
bułki,
szczypiorek,
koperek i
rozmaryn. Dodajemy
jajka, 3 łyżki
oleju rzepakowego . Doprawiamy
solą i
pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią do uzyskania jednolitej masy.
Mięsną masę przekładamy do dwóch silikonowych keksówek. Wierzch wygładzamy
olejem rzepakowym, układamy gałązki
rozmarynu.Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Pieczeń możemy podawać na ciepło pokrojoną w grube plastry lub po wystudzeniu jako
wędlinę.Smacznego!