Wykonanie
Składniki:50 dag
mięsa mielonego1
bułka1 szklanka
mlekaszczypiorek1
jajko3 łyżki
majonezusól,
pieprz+
bułka tarta do panierki i
olej do smażeniaSos:150 ml
jogurtu naturalnego3 łyżki
majonezuszczypta
curryświeże
zioła (u mnie
koperek)
sól,
pieprzSposób przygotowania:1.
Bułkę namoczyć w
mleku, dokładnie odcisnąć.2.
Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać.3. Do
mięsa dodać odciśniętą
bułkę,
szczypiorek,
jajko i
majonez. Wyrobić masę, przyprawić
solą i
pieprzem.4. Z masy
mięsnej formować kotlety, panierować w
bułce tartej i smażyć na
oleju.5.
Zioła drobno posiekać.
Jogurt wymieszać z
majonezem,
ziołami,
pieprzem,
solą i
curry.6. Usmażone kotlety podawać z sosem,
ziemniakami lub
ryżem, oraz z gotowanym
zielonym groszkiem.Smacznego :)