Wykonanie
Jajka na twardo ugotować każdy umie. Ale czy na pewno ? Wiecie, że
woda wcale nie musi wrzeć przez kilka minut ? Wystarczy włożyć
jajka do zimnej
wody, zagotować i zestawić z kuchenki - muszą poleżeć spokojnie pod przykryciem na 10 minut i będą idealnie ugotowane a zużyjemy mniej energii. A jeśli już gotujecie je tradycyjnie to nie dłużej niż 7-8 minut bo zbyt długie gotowanie sprawi, że wokół
żółtka utworzy się taka sina obwódka - niby w niczym nie przeszkadza, ale nieładnie wygląda. Tak samo
zrobi się gdy ugotowane
jajka będą leżały w skorupkach kilka godzin.Ale dość wymądrzania się, chodźmy coś przekąsić :) Zapraszam na jajeczko z kremem i to zielonym, mocno wiosennym !
Jajeczka z
ziołowym, zielonym krememczas przygotowania : 20 minutskładniki :6
jajek2 łyżeczki
majonezu domowego1 - 2 łyżeczki
pitnego jogurtu naturalnegokilka gałązek
natki pietruszkikilka gałązek
koperku1/3 pęczka
szczypiorkugarść
młodej rzeżuchydo smaku -
sól,
pieprz mielonysposób przygotowania :
jajka ugotowałam na twardo i ostudziłam dobrze w zimnej wodzie. Obrałam ze skorupek. Nożykiem do carvingu - taki z szpiczastym zakończeniem w kształcie litery V - nacięłam je dookoła odcinając ok. 1/4 - 1/3 od góry. Malutką łyżeczką delikatnie wydrążyłam
żółtka uważając żeby
białka nie popękały.
Żółtka przełożyłam do pojemnika blendera, dodałam
majonez i porwaną na kawałki
zieleninę - zmiksowałam. Dolałam odrobinę
jogurtu bo całość była zbyt gęsta i nie wszystko chciało się dobrze wymieszać. Doprawiłam i zmiksowałam ponownie. Zieloną masę nałożyłam do woreczka foliowego i odcięłam jeden z
rogów. Wycisnęłam pastę napełniając czubato środki
jajek.Nożyk do carvingu przydaje się częściej - bardzo lubię nacinać nim
jajka bo mogą wyglądać jak kwiatki - zobaczcie
jajka w sosie wiosennym