ßßß Cookit - przepis na Jajka z zielonym kremem

Jajka z zielonym kremem

nazwa

Wykonanie

Jajka na twardo ugotować każdy umie. Ale czy na pewno ? Wiecie, że woda wcale nie musi wrzeć przez kilka minut ? Wystarczy włożyć jajka do zimnej wody, zagotować i zestawić z kuchenki - muszą poleżeć spokojnie pod przykryciem na 10 minut i będą idealnie ugotowane a zużyjemy mniej energii. A jeśli już gotujecie je tradycyjnie to nie dłużej niż 7-8 minut bo zbyt długie gotowanie sprawi, że wokół żółtka utworzy się taka sina obwódka - niby w niczym nie przeszkadza, ale nieładnie wygląda. Tak samo zrobi się gdy ugotowane jajka będą leżały w skorupkach kilka godzin.
Ale dość wymądrzania się, chodźmy coś przekąsić :) Zapraszam na jajeczko z kremem i to zielonym, mocno wiosennym !
Jajeczka z ziołowym, zielonym kremem
czas przygotowania : 20 minut
składniki :
6 jajek
2 łyżeczki majonezu domowego
1 - 2 łyżeczki pitnego jogurtu naturalnego
kilka gałązek natki pietruszki
kilka gałązek koperku
1/3 pęczka szczypiorku
garść młodej rzeżuchy
do smaku - sól, pieprz mielony
sposób przygotowania : jajka ugotowałam na twardo i ostudziłam dobrze w zimnej wodzie. Obrałam ze skorupek. Nożykiem do carvingu - taki z szpiczastym zakończeniem w kształcie litery V - nacięłam je dookoła odcinając ok. 1/4 - 1/3 od góry. Malutką łyżeczką delikatnie wydrążyłam żółtka uważając żeby białka nie popękały. Żółtka przełożyłam do pojemnika blendera, dodałam majonez i porwaną na kawałki zieleninę - zmiksowałam. Dolałam odrobinę jogurtu bo całość była zbyt gęsta i nie wszystko chciało się dobrze wymieszać. Doprawiłam i zmiksowałam ponownie. Zieloną masę nałożyłam do woreczka foliowego i odcięłam jeden z rogów. Wycisnęłam pastę napełniając czubato środki jajek.
Nożyk do carvingu przydaje się częściej - bardzo lubię nacinać nim jajka bo mogą wyglądać jak kwiatki - zobaczcie jajka w sosie wiosennym
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2013/03/jajka-z-zielonym-kremem.html