Wykonanie
Zaskakująco pyszne - wystawiam taką opinię na podstawie tempa zjadania dania przez mojego małolata:) Jeśli jemu smakuje, je bez marudzenia i dodatkowo poprosi o dokładkę,albo po paru dniach zapyta,czy przypadkiem coś nie zostało,to znak,że danie warto przygotować.Tak też było i tym razem.Zapraszam:)
ok.15 dkg
selera - kroję w plastry i lekko podgotowuję w osolonej wodzie50 - 70 dkg
ziemniaków postępuję j.w.
tymianek,
rozmaryn,
sól,
pieprzok.20 dkg
śmietanyna pulpety:50 - 60 dkg
mielonego mięsa z indyka1 czerstwa
bułka do namoczenia w
mlekusporo świeżej
natki pietruszki - drobno siekam1
jajkosól i
pieprzna sos:30 dkg
śmietanyok.20 dkg
sera chedarsól i
pieprzNa dno naczynia żaroodpornego wykładam warstwami
ziemniaki i
seler,oprószam
tymiankiem i
rozmarynem,doprawiam
pieprzem i zalewam
śmietaną.Namoczoną w
mleku bułkę odciskam i dodaję do miski z
mięsem,dodaję
natkę,
sól i
pieprz,
jajko i całość dokładnie mieszam.Formuję niewielkie pulpety i układam je na warstwie warzyw.Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Mięso piekę ok.35 min.W międzyczasie w rondelki rozgrzewam
śmietanę i rozpuszczam w niej starty na grubej tarce
ser,doprawiam
pieprzem i
solą jeśli potrzeba.Po 35 minutach
pieczenia mięsa zalewam je sosem
serowym i piekę kolejne 20 min.Danie podaję z surówką z
marchewki,
jabłka i
rodzynek z
jogurtem nat. Smacznego!!!