ßßß Cookit - przepis na Pulpety z indyka na ziemniakach i selerze :)

Pulpety z indyka na ziemniakach i selerze :)

nazwa

Wykonanie

Zaskakująco pyszne - wystawiam taką opinię na podstawie tempa zjadania dania przez mojego małolata:) Jeśli jemu smakuje, je bez marudzenia i dodatkowo poprosi o dokładkę,albo po paru dniach zapyta,czy przypadkiem coś nie zostało,to znak,że danie warto przygotować.Tak też było i tym razem.Zapraszam:)
ok.15 dkg selera - kroję w plastry i lekko podgotowuję w osolonej wodzie
50 - 70 dkg ziemniaków postępuję j.w.
tymianek,rozmaryn,sól,pieprz
ok.20 dkg śmietany
na pulpety:
50 - 60 dkg mielonego mięsa z indyka
1 czerstwa bułka do namoczenia w mleku
sporo świeżej natki pietruszki - drobno siekam
1 jajko
sól i pieprz
na sos:
30 dkg śmietany
ok.20 dkg sera chedar
sól i pieprz
Na dno naczynia żaroodpornego wykładam warstwami ziemniaki i seler,oprószam tymiankiem i rozmarynem,doprawiam pieprzem i zalewam śmietaną.
Namoczoną w mleku bułkę odciskam i dodaję do miski z mięsem,dodaję natkę,sól i pieprz,jajko i całość dokładnie mieszam.
Formuję niewielkie pulpety i układam je na warstwie warzyw.
Piekarnik nagrzewam do 190 stopni.
Mięso piekę ok.35 min.
W międzyczasie w rondelki rozgrzewam śmietanę i rozpuszczam w niej starty na grubej tarce ser,doprawiam pieprzem i solą jeśli potrzeba.
Po 35 minutach pieczenia mięsa zalewam je sosem serowym i piekę kolejne 20 min.
Danie podaję z surówką z marchewki,jabłka i rodzynek z jogurtem nat. Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2016/01/pulpety-z-indyka-na-ziemniakach-i.html