Wykonanie
M. uwielbia ostre smaki, a to danie ugotowałam specjalnie z myślą o nim. Mam nadzieje, że i Wam przypadnie do gustu :)
Składniki :- 0,5 kg
mięsa mielonego-
przyprawa do mięsa mielonego Kamis- 1
jajko-
bułka tarta (lub 1 czerstwa
bułka)- 1/2 szklanki
mleka- 350g
makaronu- 3
marchewki- 1 większy
por- 1
cebula- 4 ząbki
czosnku- 1 puszka
pomidorów- 1 puszka
białej fasoli- 4 łyżki
oliwy-
sól-
chilli- czarny, mielony
pieprzPrzygotowanie :1.
Bułkę tartą (lub czerstwą) zalewam
mlekiem i czekam aż rozmięknie.2. Następnie mieszam ze sobą
mięso,
jajko,
przyprawę oraz zalane
mlekiem pieczywo i formuję małe kuleczki.3. Kulki obsmażam na patelni na 2 łyżkach
oliwy i wrzucam do piekarnika na chwilę, żeby wytopił się tłuszcz.4. Gotuję
makaron w osolonej wodzie i odkładam na bok.5. Na patelni podsmażam
cebulę,
por,
czosnek i pokrojoną w słupki
marchewkę. Kiedy
marchewka będzie już prawie miękka zalewam całość puszką
pomidorów, a na koniec dodaję odsączoną
fasolkę.6. Łączę ze sobą
makaron i warzywa z patelni oraz kuleczki z piekarnika.7. Całość można posypać
pietruszką.Smacznego!