Wykonanie
SKŁADNIKI500 g
mięsa mielonegoząbek
czosnkujajkobułka odciśnieta w
mlekugałka muszkatałowa
bułka tartamąkasól4 łyżki
oleju z
oliwypapryczka chilimarchewcebulalistek laurowyziarenka
pieprzu100 ml
śmietanySPOSÓB PRZYGOTOWANIAWymieszać dokładnie ze sobą
mięso mielone,
jajko,
bułkę odciśniętą w
mleku, kilka łyżek
bułki tartej,
sól, szczyptę
gałki muszkatałowej, ząbek
czosnku przekrojony na pół.
Wyjąć
czosnek, uformować pulpety,obtoczyć w
mące i lekko obsmażyć.
W międzyczasie w szerokim garnku podsmażyć na
oleju z
oliwy drobno pokrojoną
cebulę,
marchew,
papyczkę chili,
pieprz,
listek laurowy a następnie zalać około 500 ml wrzącej
wody.
Dosolić do smaku i delikatnie dodać wszystkie obsmażone pulpety. Gotować około 30 minut, w razie potrzeby dodać odrobinę wrzątku. Wyjąć pulpety na półmisek i z reszty
wywaru w którym się ugotowały pulpety przygotować sos
śmietanowy : do
śmietany dodać łyżkę
mąki, wymieszać, nastepnie dodać kilka łyżek
wywaru, dokładnie wymieszać i dodać do reszty
wywaru. Pogotować chwilę poczym polać sosem wszystkie pulpety.
SMACZNEGO :)