Wykonanie
SKŁADNIKI500 g
mięsa mielonegoząbek
czosnkujajkobułka odciśnieta w
mlekugałka muszkatałowa
bułka tartamąkasól4 łyżki
oleju z
oliwypapryczka chilimarchewcebulazielony groszeklistek laurowyziarenka
pieprzuSPOSÓB PRZYGOTOWANIAWymieszać dokładnie ze sobą
mięso mielone,
jajko,
bułkę odciśniętą w
mleku, kilka łyżek
bułki tartej,
sól, szczyptę
gałki muszkatałowej, ząbek
czosnku przekrojony na pół.
Wyjąć
czosnek, uformować pulpety,obtoczyć w
mące i lekko obsmażyć. Gdyby
mięso było zbyt miękkie i nie lepiło sie, należy podsypać troche
bułki tartej.
W międzyczasie, w szerokim garnku lub na głębokiej patelni podsmażyć na
oleju z
oliwy drobno pokrojoną
cebulę,
marchew,
papyczkę chili,
pieprz,
listek laurowy a następnie zalać około 500 ml wrzącej
wody.
Dosolić do smaku i delikatnie dodać wszystkie obsmażone pulpety. Gotować około 30 minut, w razie potrzeby dodać odrobinę wrzątku. Jeśli użyjemy
groszek konserwowy, wystarczy dodać go pod koniec gotowania.
Jeśli ktoś lubi gęsty sos , można go zaciągnąć łyżką
mąki wymieszanej z odrobiną
wody no i oczywiście pogotować jeszcze z 5 minut ciągle mieszając lub też
śmietaną. Przepis tutajSMACZNEGO :)