Wykonanie
Bywa tak, że mamy potworną ochotę na chińczyka. Niestety na warszawskich bielanach o dobrego trudno. Jest bar
Hami, który przyciąga tłumy, jednak ja nie jestem w stanie nic w nim zjeść. Moim zdaniem jest paskudny. Niestety większość chińskich barów, które powstają jak
grzyby po deszczu, nie nadaje się do tego by się w nich stołować. Muszę przyznać, że
jadłam tylko w dwóch miejscach w stolicy gdzie na prawdę jedzenie mi smakowało, i o kolejnym słyszałam, że jest super. Dlatego też coraz częściej uczę się gotować dania orientalne, które będą odpowiadały moim kubkom
smakowym i będą przyrządzane porządnie, smacznie, a nie "aby zapchać głód".
pół opakowania
makaronu Chow Mein1
marchewka5 cm białej części
pora1
cebula biała / czerwona1/2
paprykiszczypiorek2 ząbki
czosnku2 łyżki
oleju sezamowegosól,
pieprzsos:3 łyżki
octu ryżowego3 łyżki
wody5 łyżek
sosu sojowego3 łyżki
cukrukurczak (opcjonalnie)1
pierś z kurczaka1 łyżka
oliwy1 ząbek
czosnku2 łyżki
sosu sojowegopieprzKurczak : jeśli planujemy do naszego dania dodać
kurczaka, to przygotowania powinniśmy zacząć od niego. Pierś umyć osuszyć i pokroić na małe kawałki. Do miski wrzucić
oliwę, rozgnieciony ząbek
czosnku,
sos sojowy i
pieprz. Wymieszać i natrzeć
kurczaka. Wstawić do lodówki.Warzywa:
pora i
marchewkę pokroić w paski,
paprykę w kostkę,
cebulę w piórka, a
czosnek w drobne plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oleju sezamowego i wrzucić warzywa, cały czas mieszając je - mają być chrupiące i podsmażone, a nie puścić sok. Smażyć ok 4 minuty.opcja z
kurczakiem: Następnie zdjąć warzywa z patelni, i ponownie rozgrzać 1 łyżkę
oleju sezamowego. Smażyć
kurczaka aż będzie złocisty.Ugotować
makaron według przepisu na opakowaniu. Składniki na sos wymieszać.Do
kurczaka dodać warzywa, ugotowany
makaron oraz wlać sos. Mieszać i smażyć jeszcze ok 2 min. Na sam koniec dodać posiekany
szczypior.
Smacznego! ;-)