ßßß Cookit - przepis na Creamy pumpkin pasta with pork

Creamy pumpkin pasta with pork

nazwa

Wykonanie

Share the post "Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym/Creamy pumpkin pasta with pork"
Dziś, w ramach dyniowego szaleństwa, przedstawiam przepis na makaron w kremowym sosie z puree dyniowym z mielonym mięsem wieprzowym i szpinakiem. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu – idealne na obiad w tzw. tygodniu. Polecam!
Scroll down for English
Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym
(4 porcje)
Składniki:
200 g ulubionego makaronu, gotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
300 g puree z dyni
1 szklanka mleka
1 łyżka roztopionego masła
2 łyżki śmietanki 30 lub 36%
1 łyżeczka soli
1 łyżka czosnku granulowanego
2 łyżeczki cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2 średniej cebuli, pokrojonej w kostkę
450 g mielonego mięsa wieprzowego
200 g świeżego szpinaku, umytego
świeżo zmielony pieprz, papryczka chilli w płatkach i świeża szałwia do dekoracji
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj puree z dyni, mleko, masło, śmietankę, sól, czosnek i cukier .
W dużej patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzej olej, po czym włóż czosnek i cebulę i smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj wieprzowinę i smaż aż mięso będzie lekko zarumienione, następnie dopraw całość solą i pieprzem.
Dodaj mieszankę dyniową wraz ze szpinakiem, doprowadź sos do wrzenia i gotuj mieszając przez 2 minuty, dopraw do smaku jeżeli będzie to konieczne. Włóż do sosu ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Wyłóż porcje na talerze, posyp pieprzem i papryką i udekoruj szałwią.
Smacznego!
English version
(4 servings)
Ingredients:
200 g pasta, cooked
300 g pure pumpkin puree
1 cup milk
1 tbsp. butter, melted
2 tbsp. heavy cream
1 tsp. salt
1 tbsp. garlic powder
2 tsp. sugar
1 tbsp. canola oil
2 cloves garlic, minced
1/2 medium onion, chopped
450 g ground pork (or Italian sausage)
200g fresh spinach
freshly cracked black pepper, red pepper flakes, and fresh sage, to garnish
Preparation:
In a large bowl, stir together pumpkin puree, milk, melted butter, heavy cream, salt, garlic powder, and sugar.
Heat canola oil in a large skillet over medium heat. Add garlic and onion and sauté for 1 minute, or until onion is tender and slightly browned. Add pork or Italian sausage and sauté until cooked through. Season with salt and pepper.
Add pumpkin mixture and spinach to pan and cook until sauce is heated through, stirring constantly, about 2 minutes, season to taste. Add in cooked pasta and toss together until thoroughly combined. Garnish with black pepper, red pepper flakes, and a pinch of fresh sage. Serve immediately.
Enjoy!
Share the post "Makaron z wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym/Creamy pumpkin pasta with pork"
Źródło:http://karmelowy.pl/makaron-z-wieprzowina-w-kremowym-sosie-dyniowymcreamy-pumpkin-pasta-with-pork