Wykonanie
Share the post "
Makaron z
wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym/Creamy pumpkin pasta with
pork"Dziś, w ramach
dyniowego szaleństwa, przedstawiam przepis na
makaron w kremowym sosie z puree
dyniowym z mielonym
mięsem wieprzowym i
szpinakiem. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu – idealne na obiad w tzw. tygodniu. Polecam!Scroll down for English
Makaron z
wieprzowiną w kremowym sosie
dyniowym(4 porcje)Składniki:200 g ulubionego
makaronu, gotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu300 g puree z dyni1 szklanka
mleka1 łyżka roztopionego
masła2 łyżki
śmietanki 30 lub 36%1 łyżeczka
soli1 łyżka
czosnku granulowanego2 łyżeczki
cukru1 łyżka
oleju rzepakowego2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1/2 średniej
cebuli, pokrojonej w kostkę450 g
mielonego mięsa wieprzowego200 g
świeżego szpinaku, umytegoświeżo zmielony
pieprz,
papryczka chilli w płatkach i świeża
szałwia do dekoracjiPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj puree z dyni,
mleko,
masło,
śmietankę,
sól,
czosnek i
cukier .W dużej patelni najlepiej z grubym dnem rozgrzej
olej, po czym włóż
czosnek i
cebulę i smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj
wieprzowinę i smaż aż
mięso będzie lekko zarumienione, następnie dopraw całość
solą i
pieprzem.Dodaj mieszankę
dyniową wraz ze
szpinakiem, doprowadź sos do wrzenia i gotuj mieszając przez 2 minuty, dopraw do smaku jeżeli będzie to konieczne. Włóż do sosu ugotowany
makaron i dokładnie wymieszaj. Wyłóż porcje na talerze, posyp
pieprzem i
papryką i udekoruj
szałwią.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:200 g pasta, cooked300 g
pure pumpkin puree1 cup milk1 tbsp. butter, melted2 tbsp. heavy cream1 tsp. salt1 tbsp. garlic powder2 tsp. sugar1 tbsp. canola oil2 cloves garlic, minced1/2 medium onion, chopped450 g ground
pork (or Italian sausage)200g fresh spinachfreshly cracked black pepper, red pepper flakes, and fresh sage, to garnishPreparation:In a large bowl, stir together pumpkin puree, milk, melted butter, heavy cream, salt, garlic powder, and sugar.Heat canola oil in a large skillet over medium heat. Add garlic and onion and sauté for 1 minute, or until onion is tender and slightly browned. Add
pork or Italian sausage and sauté until cooked through. Season with salt and pepper.Add pumpkin mixture and spinach to pan and cook until sauce is heated through, stirring constantly, about 2 minutes, season to taste. Add in cooked pasta and toss together until thoroughly combined. Garnish with black pepper, red pepper flakes, and a pinch of fresh sage.
Serve immediately.Enjoy!
Share the post "
Makaron z
wieprzowiną w kremowym sosie dyniowym/Creamy pumpkin pasta with
pork"