Wykonanie
Share the post "
Makaron z
kurczakiem i warzywami w sosie z
masła orzechowego / Peanut noodles with chicken and vegetables"Dziś przedstawiam przepis na jedno z naszych najulubieńszych dań
makaronowych kuchni tajskiej. Soczysty
kurczak z dużą ilością warzyw z
makaronem ryżowym i przepysznym sosie z
masła orzechowego,
miodu,
imbiru i
chilli. Jest to idealna propozycja na szybkie danie w tygodniu, kiedy nie mamy czasu i ochoty na gotowanie. Danie jest pyszne i na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Polecam!Scroll down for recipe in English

(4-6 porcji)Składniki:250 g
makaronu ryżowego lub innego ulubionego, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu2-3
piersi z kurczaka, pokrojone w plasterki6-7 sporych garści ulubionych warzyw pokrojonych w plasterki ( np.
marchewki,
groszku,
pieczarek,
papryki,
fasolki szparagowej, 1 mała
cukinia pokrojona w plastry itd.)1-2 łyżki
oleju rzepakowego1/4 szklanki
bulionu z kurczaka (lub więcej w razie konieczności)1/4 szklanki
sosu sojowegouprażone i posiekane
orzeszki ziemne, do posypaniaposiekane listki
kolendry, posiekane do podaniaSkładniki na sos:1/2 szklanki
masła orzechowego2 łyżki
sosu sojowego2 łyżeczki
octu ryżowego1 łyżeczka
oleju sezamowego1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne1 1/2 łyżeczki startego
imbiru2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka
miodu lub
cukru1/2 szklanki
wody (lub więcej w razie konieczności)Przygotowanie:W pierwszej kolejności przygotuj sos. W rondelku wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i podgrzewaj mieszając od czasu do czasu na małym ogniu przez około 10 minut. Odstaw.Do dużej patelni lub w woka wlej 2 łyżki
oleju i podsmaż na dużym ogniu
kurczaka, aż przestanie być surowy. Wyjmij z patelni i odstaw.Do tej samej patelni podsmaż warzywa, zaczynając od tych najtwardszych. Najpierw przez chwilę podsmażaj
marchewkę, później dodaj
fasolkę,
cukinię itd., tak by wszystkie były gotowe w tym samym czasie.Dodaj do
warzyw bulion z
kurczaka i
sos sojowy i gotuj przez chwilę zdrapując ewentualne przypalone elementy z dna patelni. Dodaj sos z
masła orzechowego i wymieszaj. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, wlej więcej
bulionu.Na koniec włóż do patelni ugotowany
makaron i
kurczaka, wymieszaj, dobrze podgrzej i wyłóż do miseczek. Posyp posyp orzeszkami i
kolendrą i podawaj.Smacznego!

English versionPeanut noodles with chicken and vegetables(4-6 servings)Ingredients:250 g rice noodles, cooked2-3 chicken breasts, thinly sliced6-7 handfuls cut veggies of your choice (eg. carrots, snow peas, mushrooms, red pepper, 1green beans, small zucchini, sliced)1-2 tablespoons canola oil1/4 cup chicken stock1/4 cup soy sauceroasted peanuts, chopped for garnishcilantro, chopped for garnishIngredients for the sauce:1/2 cup peanut butter2 tbsp soy sauce2 tsp rice vinegar1 tsp toasted
sesame oil1/4 tsp
cayenne pepper1-1/2 tsp grated ginger root2 cloves of garlic, minced1 tsp honey or sugar1/2 cup water (or
more)Preparation:First, prepare the sauce:
whisk together peanut sauce ingredients in sauce pan over medium-low heat. Cook on low for 10 minutes. Set aside.In large skillet or wok, stir fry chicken in 1-2 tbsp of oil and remove from pan.In the same skillet stir fry veggies, starting form the toughest until cooked but still firm.Add chicken stock and soy sauce to skillet and stir to remove brown bits from bottom of pan. Add peanut sauce and
whisk together. Add
more chicken broth or peanut sauce, if necessary, to achieve a gravy consistency.Add cooked rice noodles and chicken , toss. Heat through, garnish with chopped peanuts and cilantro and
serve.Enjoy!

Share the post "
Makaron z
kurczakiem i warzywami w sosie z
masła orzechowego / Peanut noodles with chicken and vegetables"



