ßßß
(4-6 porcji)Składniki:250 g makaronu ryżowego lub innego ulubionego, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu2-3 piersi z kurczaka, pokrojone w plasterki6-7 sporych garści ulubionych warzyw pokrojonych w plasterki ( np. marchewki, groszku, pieczarek, papryki, fasolki szparagowej, 1 mała cukinia pokrojona w plastry itd.)1-2 łyżki oleju rzepakowego1/4 szklanki bulionu z kurczaka (lub więcej w razie konieczności)1/4 szklanki sosu sojowegouprażone i posiekane orzeszki ziemne, do posypaniaposiekane listki kolendry, posiekane do podaniaSkładniki na sos:1/2 szklanki masła orzechowego2 łyżki sosu sojowego2 łyżeczki octu ryżowego1 łyżeczka oleju sezamowego1/4 łyżeczki pieprzu cayenne1 1/2 łyżeczki startego imbiru2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę1 łyżeczka miodu lub cukru1/2 szklanki wody (lub więcej w razie konieczności)Przygotowanie:W pierwszej kolejności przygotuj sos. W rondelku wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu i podgrzewaj mieszając od czasu do czasu na małym ogniu przez około 10 minut. Odstaw.Do dużej patelni lub w woka wlej 2 łyżki oleju i podsmaż na dużym ogniu kurczaka, aż przestanie być surowy. Wyjmij z patelni i odstaw.Do tej samej patelni podsmaż warzywa, zaczynając od tych najtwardszych. Najpierw przez chwilę podsmażaj marchewkę, później dodaj fasolkę, cukinię itd., tak by wszystkie były gotowe w tym samym czasie.Dodaj do warzyw bulion z kurczaka i sos sojowy i gotuj przez chwilę zdrapując ewentualne przypalone elementy z dna patelni. Dodaj sos z masła orzechowego i wymieszaj. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty, wlej więcej bulionu.Na koniec włóż do patelni ugotowany makaron i kurczaka, wymieszaj, dobrze podgrzej i wyłóż do miseczek. Posyp posyp orzeszkami i kolendrą i podawaj.Smacznego!
English versionPeanut noodles with chicken and vegetables(4-6 servings)Ingredients:250 g rice noodles, cooked2-3 chicken breasts, thinly sliced6-7 handfuls cut veggies of your choice (eg. carrots, snow peas, mushrooms, red pepper, 1green beans, small zucchini, sliced)1-2 tablespoons canola oil1/4 cup chicken stock1/4 cup soy sauceroasted peanuts, chopped for garnishcilantro, chopped for garnishIngredients for the sauce:1/2 cup peanut butter2 tbsp soy sauce2 tsp rice vinegar1 tsp toasted sesame oil1/4 tsp cayenne pepper1-1/2 tsp grated ginger root2 cloves of garlic, minced1 tsp honey or sugar1/2 cup water (or more)Preparation:First, prepare the sauce: whisk together peanut sauce ingredients in sauce pan over medium-low heat. Cook on low for 10 minutes. Set aside.In large skillet or wok, stir fry chicken in 1-2 tbsp of oil and remove from pan.In the same skillet stir fry veggies, starting form the toughest until cooked but still firm.Add chicken stock and soy sauce to skillet and stir to remove brown bits from bottom of pan. Add peanut sauce and whisk together. Add more chicken broth or peanut sauce, if necessary, to achieve a gravy consistency.Add cooked rice noodles and chicken , toss. Heat through, garnish with chopped peanuts and cilantro and serve.Enjoy!
Share the post "Makaron z kurczakiem i warzywami w sosie z masła orzechowego / Peanut noodles with chicken and vegetables"


