ßßß
Składniki:- na ciasto:2 szklanki mąki pszennejokoło 200-220 ml wody1 łyżeczka drożdży instant1 łyżeczka cukru1 łyżeczka solikilka łyżek oliwy/oleju- na sos:1/4 szklanki masła orzechowego3 łyżki wody2 łyżeczki sosu sojowego2 łyżeczki octu ryżowego2 łyżeczki startego świeżego imbiru1 ząbek czosnku, wyciśnięty- dodatki:1 filet z kurczaka, ugotowany, upieczony lub usmażony1 kulka mozzarellipokrojona w paski papryka czerwona i żółtaziarna sezamumarchewka "julienne" lub tartaposiekana cebula dymka- do podania:posiekana kolendrasos słodko-pikantnyPrzygotowanie:Wodę wymieszaj z cukrem, dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się pienić. W misce wymieszaj mąkę z solą, zrób zagłębienie i wlej drożdżowy zaczyn, dodaj oliwę i wymieszaj wszystko łyżką, a następnie ręką. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, możesz przełożyć je na oprószony mąką blat i wyrabiać około 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie mąką. Możesz także do ciasta dodać odrobinę mąki lub oliwy. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut).Przygotuj sos. Masło orzechowe wymieszaj z wodą, następnie dodaj sos sojowy, ocet, czosnek i imbir. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie gdyby sos był zbyt gęsty możesz dodać jeszcze odrobinę wody. Przygotuj też wszystkie składniki, które umieścisz na pizzy m.in. zetrzyj na tarce mozzarellę, posiekaj warzywa itp.Piekarnik rozgrzej do temperatury 230C. Ciasto rozwałkuj na prostokąt zbliżony wymiarami do wymiarów blachy, następnie przełóż na blachę oprószoną wcześniej mąką. Na cieście rozpowadź sos, a następnie rozsyp połowe sera. Poukładaj dodatki, na koniec posyp całość posiekaną dymką, sezamem i pozostałym serem. Piecz około 12-17 minut. Do pizzy idealnie pasuje słodkawy sos z chili (widać go po prawej stronie na zdjęciu poniżej). Smacznego!Sos przygotowałam bazując na przepisie z eatingwell.com


