Wykonanie
Z
masłem orzechowym? Konkretnie to z pysznym sosem na jego bazie! Do tego
kurczak,
sezam,
kolendra... Do przygotowania tego przepisu zainspirował mnie kosz z produktami z "Tygodnia Azjatyckiego", który otrzymałam od Lidla. Troszkę obawiałam się zupełnie wsiąknąć w typowe dalekowschodnie przepisy, bo to dla mnie jeszcze obszar niezbadany ;) Pomyślałam więc, że na początek najlepiej będzie oswoić azjatyckie smaki łącząc je z czymś dobrze mi znanym i czymś co lubię. Nie mogło być inaczej - pizza!

Składniki:- na ciasto:2 szklanki
mąki pszennejokoło 200-220 ml
wody1 łyżeczka
drożdży instant1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
solikilka łyżek oliwy/oleju- na sos:1/4 szklanki
masła orzechowego3 łyżki
wody2 łyżeczki
sosu sojowego2 łyżeczki
octu ryżowego2 łyżeczki startego świeżego
imbiru1 ząbek
czosnku, wyciśnięty- dodatki:1
filet z kurczaka, ugotowany, upieczony lub usmażony1 kulka
mozzarellipokrojona w paski
papryka czerwona i żółtaziarna
sezamumarchewka "julienne" lub
tartaposiekana
cebula dymka- do podania:posiekana
kolendrasos słodko-pikantnyPrzygotowanie:
Wodę wymieszaj z
cukrem, dodaj
drożdże, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aż
drożdże zaczną się pienić. W misce wymieszaj
mąkę z
solą, zrób zagłębienie i wlej
drożdżowy zaczyn, dodaj
oliwę i wymieszaj wszystko łyżką, a następnie ręką. Gdy ciasto zaczyna robić się w miarę spójne, możesz przełożyć je na oprószony
mąką blat i wyrabiać około 5 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Gdy ciasto podczas wyrabiania delikatnie klei się do dłoni pomocne może być ich dokładne umycie, osuszenie i obsypanie
mąką. Możesz także do ciasta dodać odrobinę
mąki lub
oliwy. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podrośnięcia (ok. 30-50 minut).Przygotuj sos.
Masło orzechowe wymieszaj z
wodą, następnie dodaj
sos sojowy,
ocet,
czosnek i
imbir. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie gdyby sos był zbyt gęsty możesz dodać jeszcze odrobinę
wody. Przygotuj też wszystkie składniki, które umieścisz na pizzy m.in. zetrzyj na tarce
mozzarellę, posiekaj warzywa itp.Piekarnik rozgrzej do temperatury 230C. Ciasto rozwałkuj na prostokąt zbliżony wymiarami do wymiarów blachy, następnie przełóż na blachę oprószoną wcześniej
mąką. Na cieście rozpowadź sos, a następnie rozsyp połowe
sera. Poukładaj dodatki, na koniec posyp całość posiekaną
dymką,
sezamem i pozostałym
serem. Piecz około 12-17 minut. Do pizzy idealnie pasuje słodkawy sos z
chili (widać go po prawej stronie na zdjęciu poniżej). Smacznego!Sos przygotowałam bazując na przepisie z eatingwell.com



