ßßß
Kremowa zupa pomidorowa(10 porcji)Składniki:500 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki1 duża cebula, pokrojona w kostkę1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę3 łyżki masła klarowanego (lub oleju)1/2 szklanki drobno posiekanych suszonych pomidorów w oleju1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki2 łyżki posiekanego świeżego koperku1/2 łyżeczki suszonego oregano1/8 łyżeczki płatków chilli (albo mielonego)sól i pieprz do smaku1/2 szklanki mąki6 szklanek bulionu drobiowego2 x 400g puszki krojonych pomidorów w puszce400 g passaty1/2 szklanki miodu2 szklanki śmietanki 18%Przygotowanie:W dużym rondlu rozgrzej na średnim ogniu masło klarowane lub olej, włóż pomidorki koktajlowe, cebulę, paprykę i czosnek, po czym smaż do zeszklenia cebuli.Następnie dodaj suszone pomidory, pietruszkę, koperek, oregano, chilli i dopraw całość solą i pieprzem. Smaż całość przez kilka minut po czym posyp mąką i dokładnie wymieszaj. Podsmaż jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając.Powoli wlej bulion, cały czas mieszając aby uniknąć grudek. Dodaj krojone pomidory z puszki i passatę, dokładnie wymieszaj. Podkręć troszkę ogień i doprowadź zupę do wrzenia i następnie gotuj, aż zupa zgęstnieje. Jeżeli lubisz zupy kremy w tym momencie możesz ją zmiksować. Gotuj zupę jeszcze przez 1o minut, po czym zmniejsz ogień i wmieszaj miód wraz ze śmietanką. Dopraw zupę solą i pieprzem jeżeli to konieczne i podawaj.Smacznego!
English versionCreamy tomato soup(10 servings)Ingredients:500 g cherry tomatoes, halved1 large yellow onion, chopped1 red bell pepper, chopped3 large cloves garlic, minced3 tbsp clarified butter1/2 cup finely chopped sun-dried tomatoes (packed in oil)1/3 cup chopped fresh parsley2 tbsp chopped fresh dill1/2 tbsp dried oregano1/8 tsp red pepper flakessalt and gruond black pepper to taste1/2 cup all-purpose flour6 cups chicken stock2 x 400 g cans diced tomatoes400 g tomato sauce, passata1/2 cup honey2 cup half and halfPreparation:In a stock pot over medium heat, sauté tomatoes, onion, pepper, and garlic in butter until onion is soft and translucent.Add sun-dried tomatoes, parsley, dill, oregano, red pepper flakes, salt, and pepper. Cook for a couple minutes. Sprinkle flour over the mixture and stir until flour is absorbed. Cook for one more minute.Slowly add the chicken stock while stirring the mixture in the pot, to avoid lumps. Add diced tomatoes and tomato sauce, and stir to combine. Turn heat up, to medium-high, and cook until soup thickens and just starts to boil. Then turn heat down to medium low and stir in honey and half and half, season with salt and pepper to taste and serve.Enjoy!
Share the post "Kremowa zupa pomidorowa / Creamy tomato soup"


