Wykonanie

2 puszki
pomidorów bez skórek [TUTAJ]1
cebula pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku drobno posiekane2 łyżki
masła1 łyżka
oleju1 łyżka
mąki½ łyżeczki suszonej
bazylii¼ łyżeczki
oregano3
suszone pomidory2
listki laurowe3 kulki
ziela angielskiego3-4 suszone włoskie
pomidory1 litr
bulionu z drobiu2 łyżki
śmietany 18%Świeża
bazylia do posypania zupy2 puszki
czerwonej fasoli [TUTAJ]
Sól, świeżo mielony
pieprzNa dużej patelni rozgrzać
olej z dodatkiem
masła. Przesmażyć krótko
czosnek, dodać
cebule i ją zeszklić. Posypać 1 łyżką
mąki i smażyć jeszcze minutę mieszając . Dodać
pomidory z zalewą, suszone włoskie
pomidory,
liście laurowe,
ziele angielskie i dusić ok. 10 minut.Całość przełożyć do garnka, zalać
bulionem z drobiu, gotować około 20 minut. Dodać
bazylię,
oregano,
pieprz. Jeżeli potrzeba to posolić do smaku. Można dodać kilka kropel
maggi w płynie.Z zupy wyjąć
liście laurowe i
ziele angielskie i przy pomocy blendera zmiksować. Dodać
śmietanę, wymieszać i na koniec dodać przepłukaną wrzątkiem
czerwoną fasolę z puszki. Całość dobrze podgrzać, ale już nie gotować. Podając posypać pociętymi listkami świeżej
bazylii.