ßßß
2 puszki pomidorów bez skórek [TUTAJ]1 cebula pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku drobno posiekane2 łyżki masła1 łyżka oleju1 łyżka mąki½ łyżeczki suszonej bazylii¼ łyżeczki oregano3 suszone pomidory2 listki laurowe3 kulki ziela angielskiego3-4 suszone włoskie pomidory1 litr bulionu z drobiu2 łyżki śmietany 18%Świeża bazylia do posypania zupy2 puszki czerwonej fasoli [TUTAJ]Sól, świeżo mielony pieprzNa dużej patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Przesmażyć krótko czosnek, dodać cebule i ją zeszklić. Posypać 1 łyżką mąki i smażyć jeszcze minutę mieszając . Dodać pomidory z zalewą, suszone włoskie pomidory, liście laurowe, ziele angielskie i dusić ok. 10 minut.Całość przełożyć do garnka, zalać bulionem z drobiu, gotować około 20 minut. Dodać bazylię, oregano, pieprz. Jeżeli potrzeba to posolić do smaku. Można dodać kilka kropel maggi w płynie.Z zupy wyjąć liście laurowe i ziele angielskie i przy pomocy blendera zmiksować. Dodać śmietanę, wymieszać i na koniec dodać przepłukaną wrzątkiem czerwoną fasolę z puszki. Całość dobrze podgrzać, ale już nie gotować. Podając posypać pociętymi listkami świeżej bazylii.