ßßß Cookit - przepis na Gulasz wieprzowy z czerwonymi warzywami

Gulasz wieprzowy z czerwonymi warzywami

nazwa

Wykonanie

Rozgrzewający. Bardzo sycący. Wedle mojego uznania właśnie na zimne miesiące idealnie nadający się na jesienno-zimowy obiad. Nie potrzeba wielkich umiejętności gastronomicznych żeby go przygotować. A nie licząc samego czasu na gotowanie, jego przygotowanie to tylko kilka chwil. Podałam całość z Pampuchami – kluskami na parze .
Jeszcze trochę prywaty przy okazji. Wiem, że ostatnio przepisy nie pojawiają się codziennie. Coraz częściej, zarówno na fb jak i na blogu, pojawiają się zdjęcia prywatne. W bloga wplatam elementy mojego stylu życia. Zmienia się więc lekko fabuła bloga i zmieniać się będzie. Kulinaria nadal stanowią w moim życiu ważną rolę. Natomiast obok nich pojawia się coraz więcej fotografii nie-kulinarnych. Mam nadzieję, że ta zmiana spodoba Wam się i pozostaniecie ze mną nadal. Wasz motywacja jest mi tak potrzebna jak tlen do życia. Szczególnie ostatnio…
Składniki:
200g mięsa wieprzowego na gulasz – może być łopatka pokrojona w kostkę
1 czerwona cebula
3-4 ząbki czosnku
puszka pomidorów pellatti wraz z zalewą
2-3 pomidory suszone z oleju – pokrojone w paseczki
chili (papryczka lub płatki) – ilość wedle uznania
łyżka masła klarowanego
mąka do oprószenia mięsa
sól i pieprz
Mięso po umyciu, osuszeniu i pokrojeniu oprószamy mąką. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Do garnka dodajemy masło* i gdy się rozpuści wrzucamy cebulę i czosnek. Solimy. Smażymy przez chwilę (do momentu aż cebula zmięknie uważając żeby nie spalić czosnku). Dodajemy oprószone mięso. Smażymy aż mięso stanie się złotawe. Zalewamy pomidorami wraz z zalewą oraz suszonymi pomidorami i w razie konieczności również odrobiną wody. Doprawiamy chili oraz pieprzem. Mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy aż mięso będzie miękkie.
*można smażyć również na oleju.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/gulasz-wieprzowy-z-czerwonymi-warzywami