Wykonanie
Składniki:-500g
mięsa wieprzowego / karczek/-
bułka-kilka
suszonych pomidorów-
papryka czerwona i żółta/ po połowie/-
zielona cebulka-
jajko-
sól,
pieprz-2 ząbki
czosnku-
cebula-
mąka-
olej-300 g świeżych lub mrożonych grzybów/podgrzybki/-ćwiartka
masła-szklanka
śmietany 30%Wykonanie:
Bułkę moczymy, lekko odciskamy z
wody.
Mięso mielimy razem z
czosnkiem i
cebulą, na koniec dajemy
bułkę.Wbijamy
jajko, dodajemy
przyprawy,drobno pokrojone
pomidorki i
paprykę, wyrabiamy, formujemy kulki, obtaczamy w
mące i smażymy na rumiano z każdej strony.Na patelnię dajemy
masło, drobno pokrojoną
cebulkę, smażymy na złoto.Dajemy pokrojone na ćwiartki
grzyby, przesmażamy, podlewamy
wodą, chwilkę smażymy, zalewamy
śmietaną.Gotujemy do zgęstnienia sosu. Jeśli jest za rzadki, można podrobić
mąką.