Wykonanie
26 września 2014Składniki:(Na 6 roladek)0,5kg.
wołowiny3 plastry
boczku wędzonego3 małe
ogórki kiszone3 małe
ogórki konserwowe1/2
czerwonej papryki1 mała
cebula6 łyżeczek
chrzanu6 łyżeczek
musztardysól,
pieprzolej lub
smalec do smażenia200ml.
śmietany 18%2 łyżki
mąkiDodatkowo:nitka lub wykałaczki to związania/spięcia roladek.
Przygotowanie:
Mięso umyć,osuszyć,pokroić w plastry.Każdy kawałek rozbić dokładnie tłuczkiem(uważając by nie podziurawić
mięsa),oprószyć
solą i
pieprzem z obu stron.Plastry
boczku przekroić na pół.
Ogórki w cztery słupki ,
paprykę w cienki paseczki,
cebulę w piórka.Każdy kawałek
mięsa nasmarować łyżeczką
chrzanu oraz
musztardy.Na każdy plaster
mięsa położyć kawałek
boczku,po dwa słupki
ogórków,paseczki
papryki oraz piórka
cebuli.Zwijać roladki.Najpierw krótsze boki do środka a następnie w rulon.
Mięso związać nitką lub z czepić wykałaczkami.Na patelni rozgrzać
olej,smażyć roladki do uzyskania brązowego koloru z każdej strony.Zawartość patelni (wraz z tłuszczem)przełożyć do garnka,zalać
wodą.Dusić ok.30 min.W
między czasie sos doprawić.Chwilkę przed końcem duszenia
śmietanę połączyć z
mąką oraz chochla gorącego sosu-przelać do garnka ,wymieszać.SmacznegoPost navigation← Całkiem inne kotlety mielone.Lekko kwaśne dzięki
kapuście i mocno
czosnkowe, ze smakiem jesiennych
grzybów.
Makaron z lat szkolnych stołówek.Posty i szybki w przygotowaniu a jaki pyszny.Czasem
parówki zastępowała
kiełbasa,wszystkie dzieciaki się nim zajadły. →