Wykonanie
Rolada wołowa to tradycyjne niedzielne danie w Niemczech, Austii oraz śląski klasyk, z tego powodu nie może zabraknąć jej na świątecznym
stole. Towarzyszy nieodłącznie wszystkim ważnym uroczystościom i wydarzeniom rodzinnym na całym Śląsku. Koniecznie w towarzystwie modrej
kapusty i klusek śląskich. Ten klasyk kulinarny przyrządzony wedle tradycyjnej receptury składa się z przedniej jakości
mięsa wołowego, od środka posmarowanego
musztardą, z farszem z
boczku,
ogórka konserwowego i pokrojonej
cebuli. Ot, cała tajemnica przepysznych rolad śląskich. Oczywiście żadna
wieprzowina nie wchodzi w grę, którą serwuje niestety już większość restauracji, ze względu na niższą cenę
mięsa. Tu kibicuję gorąco Magdzie Gessler, ktora zmienia oblicza
polskich restauracji, dbając o zachowanie regionalnych potraw i tradycyjnych smaków.
Składniki na 8 rolad :8 plastrów
wołowiny16 cieniutkich plasterków
boczku wędzonego8 łyżeczek
musztardyduża
cebula4-5
ogórków konserwowychpieprz,
sólłyżka
smalcu lub
masła ghee1-2 łyżki
mąki krupczatki
grzybki suszone do sosu - opcjonalnieWykonanie:
Cienko pokrojone plastry
mięsa (około 1 cm) rozbić tłuczkiem z obu stron. Kupuję gotowe, pokrojone już w cieniutkie plastry i
mięso i
boczek. W domu nie sposób tak cienko pokroić. Każdy plaster posmarować łyżeczką
musztardy. Ułożyć po dwa plasterki cieniutko pokrojonego
boczku.
Ogórek przekroić wzdłuż na 3-4 plastry i na każdym kawałku
mięsa ułożyć po kilka cząstek
ogórka. Posypać pokrojoną w kostkę lub piórka
cebulą, oprószyć
pieprzem.Rolady zwijać jak krokiety. Boki założyć do środka i zrolować. Spiąć specjalną igłą lub obwiązać białą nicią lu sznurkiem kuchennym. Każdą obtoczyć w
mące.Rolady smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zbrązowią podlać
wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Żeby nadać roladom wyjątkowo świątecznego smaku dorzuć do duszenia kilka umytych
suszonych grzybów. Dusić od 1-1,5 godziny. Przed podaniem uwolnić rolady z nitek.sos zabielić kwaśna
śmietaną lub łyżeczką
octu balsamicznego i dodać łyżkę
powideł śliwkowychpodawać z kluskami śląskimi ( przepis: tutaj ) i modrą
kapustą. Proponuję
czerwoną kapustę duszoną w cydrze lub
soku jałkowym: tutaj, lub w
soku pomarańczowym, przepis tutaj .Życzę smacznego!
Uwagi: jest to orginalny przepis na śląskie rolady. W centralnej Polsce i innych regionach potrawa ta jest równie popularna i sposób wykonania jest podobny, występują one jednak pod nazwą zrazów zawijanych. I przy zrazach widnieją już dodatkowe
przyprawy:
listek laurowy i
ziele angielskie. Moim zdaniem dodatek ich nie jest konieczny, ale czasem też dodaję. Sos ma wtedy intensywniejszy smak.Żeby nie kłopotać się z wyławianiem i liczeniem dodanych kulek
ziela angielskiego i
pieprzu polecam świetny gadżet, sitko na
przyprawy. Kupiłam je niedawno w Tchibo. Świetne nie tylko do
sosów, ale też wszystkich
wywarów i zup. Polecam!