ßßß Cookit - przepis na Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy

Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy

nazwa

Wykonanie

Rolada wołowa to tradycyjne niedzielne danie w Niemczech, Austii oraz śląski klasyk, z tego powodu nie może zabraknąć jej na świątecznym stole. Towarzyszy nieodłącznie wszystkim ważnym uroczystościom i wydarzeniom rodzinnym na całym Śląsku. Koniecznie w towarzystwie modrej kapusty i klusek śląskich. Ten klasyk kulinarny przyrządzony wedle tradycyjnej receptury składa się z przedniej jakości mięsa wołowego, od środka posmarowanego musztardą, z farszem z boczku, ogórka konserwowego i pokrojonej cebuli. Ot, cała tajemnica przepysznych rolad śląskich. Oczywiście żadna wieprzowina nie wchodzi w grę, którą serwuje niestety już większość restauracji, ze względu na niższą cenę mięsa. Tu kibicuję gorąco Magdzie Gessler, ktora zmienia oblicza polskich restauracji, dbając o zachowanie regionalnych potraw i tradycyjnych smaków.
Składniki na 8 rolad :
8 plastrów wołowiny
16 cieniutkich plasterków boczku wędzonego
8 łyżeczek musztardy
duża cebula
4-5 ogórków konserwowych
pieprz, sól
łyżka smalcu lub masła ghee
1-2 łyżki mąki krupczatki
grzybki suszone do sosu - opcjonalnie
Wykonanie:
Cienko pokrojone plastry mięsa (około 1 cm) rozbić tłuczkiem z obu stron. Kupuję gotowe, pokrojone już w cieniutkie plastry i mięso i boczek. W domu nie sposób tak cienko pokroić. Każdy plaster posmarować łyżeczką musztardy. Ułożyć po dwa plasterki cieniutko pokrojonego boczku. Ogórek przekroić wzdłuż na 3-4 plastry i na każdym kawałku mięsa ułożyć po kilka cząstek ogórka. Posypać pokrojoną w kostkę lub piórka cebulą, oprószyć pieprzem.
Rolady zwijać jak krokiety. Boki założyć do środka i zrolować. Spiąć specjalną igłą lub obwiązać białą nicią lu sznurkiem kuchennym. Każdą obtoczyć w mące.
Rolady smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Gdy się zbrązowią podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Żeby nadać roladom wyjątkowo świątecznego smaku dorzuć do duszenia kilka umytych suszonych grzybów. Dusić od 1-1,5 godziny. Przed podaniem uwolnić rolady z nitek.
sos zabielić kwaśna śmietaną lub łyżeczką octu balsamicznego i dodać łyżkę powideł śliwkowych
podawać z kluskami śląskimi ( przepis: tutaj ) i modrą kapustą. Proponuję czerwoną kapustę duszoną w cydrze lub soku jałkowym: tutaj, lub w soku pomarańczowym, przepis tutaj .
Życzę smacznego!
Uwagi: jest to orginalny przepis na śląskie rolady. W centralnej Polsce i innych regionach potrawa ta jest równie popularna i sposób wykonania jest podobny, występują one jednak pod nazwą zrazów zawijanych. I przy zrazach widnieją już dodatkowe przyprawy: listek laurowy i ziele angielskie. Moim zdaniem dodatek ich nie jest konieczny, ale czasem też dodaję. Sos ma wtedy intensywniejszy smak.
Żeby nie kłopotać się z wyławianiem i liczeniem dodanych kulek ziela angielskiego i pieprzu polecam świetny gadżet, sitko na przyprawy. Kupiłam je niedawno w Tchibo. Świetne nie tylko do sosów, ale też wszystkich wywarów i zup. Polecam!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/12/rolada-slaska-rinderrouladen.html