Wykonanie
Dobrze przygotowana
wołowina rozpływa się w ustach. Nieczęsto ją serwuję, ale zraziki, takie klasyczne zawijane ze
słoniną czy
boczkiem i
ogórkiem w środku bardzo lubimy. Do tego u nas obowiązkowo
kasza albo śląskie kluski.
składniki:8 plastrów
wołowiny z udźca2 średnie
ogórki kiszone8 plasterków
wędzonego boczku albo
słoniny3
cebule białe1/2 dużej
cebuli czerwonej4 łyżki
musztardy Dijon3 - 4 łyżki
mąki3 łyżki
masła klarowanegodo smaku:
sól,
pieprz ziołowysposób przygotowania: plastry
mięsa rozbiłam tłuczkiem na dość cienkie płaty - najlepiej robić to przez folię spożywczą, nie będzie pryskać i nie porozrywa się. Oprószyłam je z obu stron
pieprzem ziołowym.
Cebule obrałam, białą pokroiłam w drobną kostkę a czerwoną w cienkie piórka.
Ogórki pokroiłam wzdłuż na ćwiartki. Każdy płat
mięsa posmarowałam 1 łyżeczką
musztardy (tylko z jednej strony, od środka), na to ułożyłam plasterek
boczku, ćwiartkę
ogórka i kilka piórek
cebulki. Zwinęłam dość ciasno i spięłam szpadką - można związać nitką. Gdy wszystkie roladki były już gotowe, obtoczyłam je lekko w
mące i obsmażyłam na mocno rozgrzanej na patelni i 1 łyżce
masła, zrumienione przełożyłam do rondla. Na tę samą patelnię dodałam pozostałe
masło i wrzuciłam posiekaną w kostkę
cebulę, podsmażyłam aż ładnie się zezłociła. Wtedy zalałam ją 2 szkl.
wody, zagotowałam mieszając i całość przelałam do
mięsa. Dusiłam na malutkim ogniu ok. 1,5 - 2 godziny aż
mięso było mięciutkie. Sos można pod koniec duszenia doprawić
solą, ale trzeba najpierw spróbować.Podajemy z kluskami śląskimi, kopytkami albo
kaszą. Pamiętajmy aby przed podaniem usunąć nitkę albo szpadki !