Wykonanie

Gulasz z
mięsa wołowego z
czerwonym winem,
marchewką i
selerem. Idealnie pasuje do kopytek i surówki z
białej kapusty .Przepis jest jak zawsze prosty, ale wymaga trochę czasu.Składniki na 4 porcje.Beef stew with red
wine, carrot and
celery. Perfect to potato dumplings and white cabbage salad.Recipe as always easy but needs a little bit of
time.Ingrediens for 4 portions.

Składniki : ( 4 porcje )* 700 g
mięsa wołowego,
mięso pokrój w spore kawałki,* 2 łyżki
słodkiej papryki,* 1/2 łyżeczki
pikantnej papryki,* 1 łyżeczka suszonego
rozmaryny,* duża szczypta
soli,* duża szczypta
pieprzu,* 3 łyżki
oliwy,* 0.5 litra
bulionu wołowego,* 2
cebule, jedna pokrojona w pół plasterki druga w kostkę,* 0.5 litra czerwonego
wytrawnego wina,*
liść laurowy,* 1
ziele angielskie,* 3 ziarenka
pieprzu,* 2
marchewki, pokrojone w plasterki,* 2
łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki,* 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,* 2 łyżki
śmietany,Ingredients:* 700 g beef meat cut into large chunks,* 2 tbsp sweet
paprika,* 1/2 tsp of spicy peppers,* 1 tsp dried rosemary,* large pinch of salt,* large pinch of pepper,* 3 tbsp
olive oil* 0 . 5 liters beef broth,* 2 onions, one sliced in half slices, one in cubes,* 0.5 liter of dry red
wine,* bay leaf,* 1 allspice,* 3 peppercorns,* 2 carrots, sliced,* 2 stalks
celery, sliced,* 2 tbspchopped parsley,* 2 tbsp cream,

Przygotowanie :
Mięso zmieszaj ze
słodką papryka,
rozmarynem, szczyptą
soli i
pieprzu oraz
oliwą.Odstaw do lodówki na godzinę ( najlepiej na noc ).Rozgrzej dużą patelnię, podsmaż
mięso na rumiano z każdej strony.Przełóż do garnka i zalej gorącym
bulionem.Na tej samej patelni zeszklij
cebulę, przełóż do
mięsa.Dodaj
czerwone wino,
liść laurowy i
ziele angielskie, zagotuj przykryj i duś godzinę od czasu do czasu mieszaj.Po godzinie do garnka dorzuć
marchewkę i
selera. Gotuj na małym ogniu przez około godzinę ( do czasu aż
mięso i warzywa będą miękkie ).Dodaj
matkę pietruszki i
śmietanę.Podawaj z kopytkami,
makaronem czy tłuczonymi
ziemniakami.Preparation:Mix meat with sweet peppers, rosemary, pinch of salt and pepper and
olive oil.Put in to fridge for an hour (preferably overnight).Heat a large frying pan and fry meat until browned on each
side.Transfer to a saucepan and
pour over with hot broth.In the same pan fry lightly onion and add to the meat.
Pour with red
wine, add bay leaf and allspice, bring to the boil, cover and simmer one hour , stir from
time to
time.After hour add into pot carrots and
celery. Cook on low heat for about an hour (until the meat and vegetables are tender).Add parsley and cream.
Serve with dumplings, pasta or mashed potatoes.